• DOLAR 32.585
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2500.5
  • ...
HDP marjinal sol İslam’la barışık değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BDP’de yerel seçimlere Halkın Demokratik Partisi(HDP) ile girip girmeme tartışmaları ile başlayan çatlak, giderek derinleşiyor. İki parti formülü ile yatışan tartışmalar şimdi ise BDP’nin, HDP’ye katılıp katılmama tartışmaları ile yeniden alevlendi. Partinin sol ve sosyalist milletvekilleri BDP’li tüm milletvekillerinin yeni partiye katılmasını savunurken, bazıları ise bu projeye şiddetle karşı çıkıyor.

Altan Tan: Kadük bir proje
Başını BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü gibi isimlerin çektiği bazı vekiller yeni oluşumun, Türkiye partisi olacağını savunarak bu parti çatısı altında siyaset yapılmasını savunurken, milletvekillerinin çoğu ise BDP’nin tabela partisi haline gelmesine karşı çıkıyor.

HDK projesine hararetle karşı çıkan isimlerden Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni partinin Öcalan’ın kafasındaki gibi, “bütün Kürtleri ve Türkiye’yi kucaklayacak bir Türkiye partisi” kimliğinden uzak olduğunu kaydetti. Tan, şunları söyledi: “Bu işi yürüten arkadaşlarımız sadece marjinal solla sınırlı kaldılar Türkiye’de. Bu marjinal solun önemli bir kısmı da dinle, İslam’la barışık değil. Kürt İslamcılar da bunlara sıcak bakmıyor, Türkiyeli Müslümanlar da sıcak bakmıyor. Hatta liberal çevrelerle bile bu marjinal solun arası iyi değil. Dolayısıyla, HDP projesi maalesef sadece marjinal Türk soluyla sınırlı kalan, kadük, dar bir proje.”
Sıhhatli ilişki engelleniyor.

Altan Tan; DTK içindeki “bir grup kişinin”, İslami kesimle sıhhatli bir ilişki kurulmasını engellediğini belirterek, “Onların kafasında şu var: Türkiye Cumhuriyeti nasıl Diyanet İşleri’ni kontrol ediyorsa biz de kendimize göre bir İslamcılık ortaya koyalım, kontrol edebileceğimiz Müslümanlarla, İslamcılarla ittifaka girelim ve mümkünse bunları da bir süre sonra PKK’lileştirelim. Bu yanlış bir proje. ” BDP lideri Selahattin Demirtaş da, “Tartışma var, kavga yok” derken, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Bilici ise HDP’nin altyapısı hazır olmadığı için ciddi kaygılarının olduğunu söyledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir