• DOLAR 32.501
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2434.039
  • ...

MERSİN - Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği, kuruluşunun 40. yılını Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle düzenlediği panel ile kutlanırken, panelde gümrük işletmelerinin etkileri de masaya yatırıldı

40. yıl etkinlikleri kapsamında Akdeniz İhracatçı Birlikleri konferans salonunda gerçekleştirilen "Ekonomiye Lojistik ve Gümrük işletmelerinin Etkileri" konulu panelde, uzmanlar ve bilim insanları lojistik ve gümrük işlemlerinin bölge ekonomisine etkileri hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

Panelin açış konuşmasını Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Baki Şimşek yaptı. Baki Şimşek, gümrük müşavirlerinin sorunlarına değinip çözüm yolları hakkında önerilerde bulunduktan sonra konuklara katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Panel konuşan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Mustafa Sever Türkiye ekonomisi son 10 yılda büyük aşama kaydetti. Yaşanan dünya krizine ve Ortadoğu'daki siyasi olaylara rağmen ekonomide son 10 yıllık büyüme ortalaması yüzde 5.1. bugün Türkiye, 786 milyar dolarlık milli geliri, 390 milyar dolar ticaret hacmi olan ve burası çok önemli, ihracatının yaklaşık yüzde 90'ı sanayi ürünleri olan rekabetçi bir ülke. Sağlıklı ve hızla gelişen bir ekonomiye sahip olduklarını belirten Sever, "Tam 15 çeyrektir aralıksız büyüyoruz. En son açıklanan yüzde 4.4'lük 2. çeyrek büyüme oranımız dünya ekonomileri arasında en yukarı basamaklarda." dedi.

Sever, bu başarının arkasındaki en temel faktörün Başbakan önderliğinde 2002 yılından itibaren ülkede oluşturulan siyasi istikrar ekonomik istikrar ve bunların sonucunda oluşan güven ortamı olduğunun altını çizdi.

Panele katılan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Mustafa Sever'in konuşmasının ardından panelistler Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Sefa Ekin, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard.Doç. Dr. Enver Gürgen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Üyesi Ali Can Yamanyılmaz, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, GMD İcra Kurulu Başkanı Taşkın Dalay da panelist olarak birer sunum gerçekleştirdi.

Geceye katkı sunan Bakanlık yetkilileri ile panelistlere teşekkür plaketi verildi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)