Gazze'de neden ateşkes olmadı? Her iki anlaşmanın maddeleri neler? İşte tüm detaylar...
Hamas lideri İsmail Heniyye dün gece arabuluculara anlaşmanın bir parçası olarak ateşkes taslağını onayladıklarını bildirdi, ancak işgal rejiminde bunun işgal rejiminin onayladığı teklif olmadığı açıklaması geldi. Peki talepler neler?
HAMZA DURMAZ-
Hamas'ın onayladığı taslakta neler var?
Canlı ya da ölü 33 kişi serbest bırakılacak: kadınlar (sivil ve askerler), çocuklar (19 yaşına kadar), yetişkinler (50 yaş üstü), hasta ve yaralılar.
Hamas ilk aşamada 18 esirin serbest bırakılmasını kabul ediyor, İşgal rejiminin savaşın sona ermesini kabul etmesi halinde 15 esirin daha serbest bırakılacağı belirtiliyor.
Her sivil esir için kıdem sırasına göre 30 Filistinli esir serbest bırakılacak. Ayrıca kadın asker başına 50 Filistinli güvenlik esiri de serbest bırakılacak (Hamas listelerine göre 30'u müebbet, 20'si ise en fazla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı)
İşgal rejiminin sunduğu taslakta neler var?
Hamas, karşılığında kadın (sivil) ve çocuk (19 yaş altı) kategorisinde yaşayan tüm esirleri serbest bırakacak. İşgal rejimi Hamas tarafından kıdeme göre verilen listelere göre her esir için 20 çocuk mahkumu ve güvenlik mahkumunu serbest bırakacak .
Her iki taslakta da 40 gün boyunca her iki tarafın askeri operasyonlarında geçici ve karşılıklı ateşkes olacağı belirtiliyor. Ayrıca işgal güçleri kademeli olarak doğuya çekilecek. Her ikisinde de işgal rejimi , Gazze Şeridi'ne büyük miktarda insani yardım ve yakıtı getirmeyi taahhüt ediyor.
İşgal rejiminin taslağına göre ilk aşamada esir değişimine ilişkin program
işgal kuvvetlerinin doğuya ve yoğun nüfuslu bölgelerden uzaklaşarak Gazze Şeridi'nin her yerinde (Gazze Vadisi hariç) sınıra yakın bir alana çekilecek.
Yerinden edilenlerin ikamet ettikleri bölgelere geri dönüşü sağlanacak.
Yedinci günde (tüm kadınların serbest bırakılmasının ardından) işgal güçleri, insani yardımın başlatılmasına ve ''silahsız'' yerinden edilmiş sivillerin bölgelerine geri dönüşünün başlamasına olanak sağlayacak şekilde Rashid Caddesi'nden Salah Edin Caddesi boyunca doğuya doğru çekilecek.
Hamas, anlaşmanın ilk gününde 3 kişiyi serbest bırakacak ve sonrasında Hamas, tüm kadınlardan (sivil ve askerler) başlayarak 33. güne kadar her üç günde bir kaçırılan 3 kişiyi daha serbest bırakacak. Karşılığında işgal rejimi , üzerinde anlaşmaya varılacak listelere göre işgal rejimi hapishanelerindeki ilgili sayıda Filistinli esiri serbest bırakacak.
Ayın 7'sine kadar (en fazla) Hamas, 34'ünde serbest bırakılmaları koşuluyla, yukarıdaki kategorilerden geri kalan tüm kaçırılanların (bahsedilen 33 kişiye ek olarak) bir listesini sunacak.
Askeri operasyonların durdurulmasına ilişkin anlaşma şu tarihe kadar uzatılacak: Geriye kalan esirlerin sayısına bağlı olarak birkaç gün (karşılığında esir her kişi için ek bir gün; işgal rejimi tarafı, üzerinde anlaşmaya varılacak listelere göre, üzerinde anlaşmaya varılan sayıda Filistinli esir işgal rejimi hapishanelerinden serbest bırakacak.)
Hamas'ın taslağına göre ilk aşamada esir değişimine ilişkin program
Üçüncü günde (3 rehinenin serbest bırakılmasının ardından), IDF güçleri Rashid Caddesi'nden doğudaki Salah al-Din Caddesi'ne kadar tamamen çekilecek ve Gazze Şeridi'nde yaşayanların hareket özgürlüğü de dahil olmak üzere yerinden edilenlerin geri dönüşü başlayacak.
Ayın 22'sinde (yaşayan esirlerin yarısının serbest bırakılmasının ardından), IDF güçleri Selahaddin'in doğusundaki Gazze Şeridi'nin merkezinden (çoğunlukla Netzer Koridoru ve Kuveyt Meydanı'ndan) çekilecek.
Anlaşmanın imzalandığı günler boyunca günde 600 insani yardım taşıyan kamyon getirilecek, bunlardan 50'si akaryakıt kamyonu olacak ve bunların 300'ü Gazze Şeridi'nin kuzeyine gidecek.
Ayın 22'sinde yeniden tutuklanan tüm Şalit anlaşması esirleri serbest bırakılacak.
Serbest bırakılan Filistinli esirlerin daha önce tutuklandıkları suçlamalarla tutuklanmasının önlenecek. Ayın 16'sına kadar ilk aşamada ateşkese dönüş konusunda iki taraf arasında dolaylı görüşmeler başlayacak.
Savaşta tahrip edilen evlerin, sivil tesislerin ve sivil altyapıların topyekün rehabilitasyonunun ve sivil savunma için gerekli ekipmanların kazandırılmasının ve kalıntıların tahliyesi başlatılacak.
Savaş sırasında evlerini kaybeden yerinden edilmiş kişilerin barınma kamplarının kurulması için gerekli malzeme ve ekipmanın (en az 60 bin karavan ve 200 bin çadır) temini kolaylaştırılacak.
İşgal rejimi hapishanelerinde 7 Ekim'den bu yana tutuklulara yönelik uygulanan tedbir ve cezalar kaldırılarak koşulları iyileştirilecek.
Bu aşamanın 1. gününden itibaren yaralıların (en az 50) tedavi amacıyla Refah kapısından geçmesine izin verilecek.
İKİNCİ AŞAMA
Hamas'ın onayladığı taslak
Sürdürülebilir barış beyanı (askeri operasyonların durdurulması) ve yürürlüğe girmesi, üzerinde anlaşmaya varılan miktarda güvenlik mahkumunun serbest bırakılması karşılığında erkek ve asker esir değişimi ve IDF'nin Gazze'den tamamen çekilmesi.
İşgal rejiminin onayladığı taslak
Sürdürülebilir barışı yeniden sağlamak için gerekli düzenlemelere ilişkin anlaşmanın tamamlanması, iki taraf arasında esir değişimi başlamadan önce anlaşmanın yürürlüğe girdiğinin beyan edilmesi, hayatta kalan tüm siyonist erkeklerin (siviller ve askerler) serbest bırakılması karşılığında işgal rejimi hapishanelerinde kararlaştırılan sayıda esirin bırakılması ve işgal kuvvetlerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesi.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA
Hamas'ın onayladığı taslak
İki taraf arasında esirlerin naaşlarının değişimi konusunda anlaşmaya varıldı. Gazze Şeridi'nde 3-5 yıl sürecek rehabilitasyon planının uygulanmaya başlandığı da kaydedildi. Hamas'ın onayladığı taslakta ablukanın tamamen kaldırılması da var.
İşgal rejiminin onayladığı taslak
Her iki tarafın cesetleri , kimlikleri tespit edildikten sonra değiştirilecek; Gazze Şeridi'nde evler, sivil tesisler ve altyapıyı kapsayan 5 yıllık yeniden imar planının uygulanmasına başlanacak. Filistin tarafı, altyapı ve askeri tesislerin onarılmasından kaçınacak ve askeri amaçlarla kullanılan herhangi bir teçhizat, hammadde veya diğer bileşenleri ithal edemeyecek.