• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...

ANKARA-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,Türkiye'de 2012 yılında üretilen 3 milyon 475 bin 24 ton narenciyenin yüzde 24,3'ünün Adana'da, yüzde 23,8'inin Mersin'de üretildiğini belirterek Adana'nın 842 bin 921, Mersin'in 825 bin 279 tonluk narenciye üretimiyle Türkiye üretiminin yüzde 48'den fazlasını, yarıya yakınını karşıladığını söyledi.

Hatay'ın 602 bin 749 tonluk üretim ve yüzde 17,35 payla üçüncü, Antalya'nın 602 bin 390 ton üretim ve yüzde 17,33 payla dördüncü sırayı aldığını vurgulayan Bayraktar, Muğla'nın 303 bin 894 ton üretim ve yüzde 8,75 payla beşinci, İzmir'in 135 bin 84 ton üretim ve yüzde 3,89 payla altıncı sırada olduğu bilgisini verdi.

Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'nın 2 milyon 873 bin 339 ton üretimle Türkiye narenciye üretiminin yüzde 82,7'sini karşıladığına dikkati çeken Bayraktar, bu illere Muğla ve İzmir dahil edildiğinde 6 ilin üretiminin 3 milyon 312 bin 317 tona, üretimdeki paylarının yüzde 95,3'e ulaştığını belirtti.

Karadeniz illerinde 7 bin 398 ton narenciye üretildi
Karadeniz illerinde de 7 bin 398 ton narenciye üretimi yapıldığını bildiren Bayraktar, "19 ilde narenciye üretilirken, Burdur 20, Bartın 11, Kastamonu 3 tonluk üretimleriyle son üçü paylaştılar. Karadeniz Bölgesi illerinden Artvin 2 bin 306 tonla 10'uncu, Rize bin897 tonla 11'inci, Trabzon bin358 tonla 13'üncü, Giresun bin91 tonla 14'üncü, Ordu 732 tonla 15'inci, Bartın 11 tonla 18'inci, Kastamonu 3 tonla 19'uncu sırayı aldı" dedi.
Bayraktar, Türkiye'de 1 milyon 661 bin 111 ton portakal, 874 bin 832 ton mandalina, 710 bin 211 ton limon, 226 bin 738 ton greyfurt ve 2 bin 132 ton turunç üretildiğine dikkati çekti.

Portakalın yüzde 76,7'si Washington, mandalinanın yüzde 61,3'ü satsuma
Portakal üretiminin 1 milyon 274 bin 806 tonunu Washington, 87 bin 554 tonunu Yafa, kalan 298 bin 751 tonunun ise diğer portakallardan oluştuğunu vurgulayan Bayraktar, "Mandalina üretiminin 536 bin 544 tonunu satsuma, 76 bin 295 tonunu clementin, 8 bin 629 tonunu king, 253 bin 364 tonunu diğer mandalinalar oluşturdu. Portakal üretiminin yüzde 76,74'ü Washington, mandalina üretiminin yüzde 61,33'ü satsuma." dedi.

Portakalda Antalya'nın payı yüzde 29,36
Portakal üretiminde Antalya 487 bin 754 tonla, mandalina üretiminde Hatay 254 bin 288 tonla, limon üretiminde Mersin 403 bin 123 tonla, greyfurt üretiminde Adana 163 bin 295 tonla, turunç üretiminde Adana bin145 tonla ilk sırayı aldığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
"Portakal 17 ilde üretiliyor. Üretimde yüzde 29,36 payla birinci olan Antalya'yı 307 bin 832 tonla Adana, 286 bin 179 tonla Hatay izledi."
Mandalinada Hatay'ın payı yüzde 29,07, Adana'nınki yüzde 27,06
Toplam 18 ilde üretilen mandalinada yüzde 29,07 payla birinci olan Hatay'ı, yüzde 27,06 pay ve 236 bin 731 ton üretimle Adana, 133 bin 887 tonla İzmir takip etti.
Limonda Mersin'in payı yüzde 56,76
Limon 16 ilde üretiliyor. Mersin, toplam limon üretiminin yüzde 56,76'sını tek başına karşılıyor. Mersin'i yüzde 18,86 pay ve 133 bin 918 ton üretimle oldukça geriden Adana geliyor. Bu iki ili 71 bin 507 tonla Antalya izliyor.

Adana greyfurtun yüzde 72,02'sini, turuncunun yüzde 53,71'ini üretiyor
9 ilde greyfurt üretiliyor. Adana 163 bin 295 ton ve yüzde 72,02 payla ilk sırayı alıyor. Bu ili 28 bin 677 tonla Mersin, 25 bin 87 tonla Hatay oldukça geriden takip ediyorlar.
Toplam 6 ilde üretilen turuncunun yüzde 53,71 pay ve bin145 tonla Adana ilk sırada bulunuyor. Adana'yı 514 tonla Aydın, 205 tonla Hatay, 159 tonla Muğla, 100 tonla Mersin, 9 tonla Osmaniye takip ediyor. (İlyas Yavuz - İLKHA)