• DOLAR 32.566
  • EURO 34.869
  • ALTIN 2431.994
  • ...
Esma-ül Hüsna`dan El-Bari (CC)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Nevin Yapıcıoğlu / Nisanur Dergisi

Bismillahirrahmanirrahim

Allah(CC), Bâri`dir. Varlıkları; benzeri olmaksızın, bir kalıptan döker gibi ayıpsız ve noksansız, yokluktan varlığa çıkarandır.

Esma-ül Hüsna ile ilgili en önemli yorumculardan biri olan El-Halimi, Kur`an-ı Kerim`de üç yerde geçen bu ismin iki mana taşıdığını söyler:

İlk olarak, “Varlıkları, onlar hakkındaki bilgisine göre var etmesidir. O, herhangi bir varlığı var etmeden önce bilgi sahibidir. Yaratma anında O`na (CC) ‘Bedi’ adı verildiği gibi ‘Bâri’ adı da verilmektedir” diye bir tespitte bulunur.

Evet! Kur`an-ı Hâkim’de Haşr Suresi’nde hikmetle peş peşe zikredilen Hâlık-Bâri-Musavvir isimleri ile yaratmanın üç safhasına işaret edilir. Hâlık ism-i şerifi ile yaratılacak olan şeyin planının çizilmesi, takdir edilmesi safhasına vurgu yapılırken ‘ber’ yani kısımlara ayırmak manasını taşıyan Bâri ismi ile ikinci safha olan planladığını uygulamaya işaret edilir.(1)

‘Bir şeyin diğer bir şeyden kurtuluşu’ anlamına da gelen ‘ber’den türeyen Bâri isminin mahlûkatın özünü afetlerden koruması manasına alınması da mümkündür. Hatta bu kelimeye takdir ve ilk yaratılış, metafizik âleminden fizik âlemine geçiş anlamını verenler de olmuştur.(2)

Allah(CC), Bâri`dir. Planladığını, kararlaştırdığını, takdir ettiğini tenfiz edip fiilen uygulama sahasına koyup vücuda getirir, yoktan var eder, yaratarak meydana getirir. Bediüzzaman Said-i Nursi, bu manaları teyit eden şu ifadelerde bulunur:

...

MAKALENİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN!

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir