• DOLAR 32.6
  • EURO 34.85
  • ALTIN 2499.133
  • ...
Mavi karta geçmeyen yat sahipleri ceza alacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayımladığı genelgeyle, denize atık dökülmesini önlemek amacıyla tüm gezi ve spor amaçlı kullanılan yatların gelecek yılın sonuna kadar mavi kart uygulamasına geçmesini zorunlu tuttu.

 

Mavi kartı bulunmayan veya atığını alım noktalarına boşalttığını belgelemeyen yat sahiplerine, 10 bin lirayı aşkın cezai işlem uygulanacak.

 

Yolcu ve balıkçı gemileri ile yat atıklarının denize dökülmesinin önüne geçmek isteyen Bakanlık, yayımladığı genelgeyle, atıkların online izlenmesini sağlayacak mavi kart uygulamasını gezi ve spor amaçlı yatlarda zorunlu hale getirdi. Bu amaçla kullanılan gemiler, gelecek yılın sonuna kadar mavi kart uygulamasına geçecek.

 

Yine aynı tarihe kadar, bu gemilerin bağlandığı balıkçı barınakları, yat limanları, çekek yerleri ve buna benzer kıyı tesisleri, karayla bağlantısı olmayan yüzer tekne bağlama yerleri ve buna benzer platformlara gelen gemilere atık alım hizmeti, tam otomasyona geçilen mavi kart sistemiyle verilecek.

 

Genelgeyle, yük ve balıkçı gemilerinde de mavi kart uygulaması zorunlu olacak. Bu gemiler de 2015 sonuna kadar sisteme dahil edilecek.

 

Atığını denize boşaltan ceza ödeyecek
Mavi kart sistemine dahil olmasına karşın atıklarını alım noktalarına boşaltmayanlara geminin grostonuna göre cezai işlem uygulanacak.
Mavi kartı bulunmayan veya atığını alım noktalarına boşalttığını belgelendiremeyenlere ise 10 bin 400 lirayı bulan ceza verilecek.

 

Muğla ve Antalya'da 11 bin teknenin mavi kartı var
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TURMEPA işbirliğiyle 2009'da pilot olarak Muğla'da başlatılan mavi kart sistemi, 2011'de yayımlanan genelgeyle yasal altyapıya kavuştu. Bu çerçevede, Muğla'da 37 atık alım noktası, 7 atık alım gemisi hizmet verirken, 14 sahil güvenlik botuyla denetimler yapılıyor.

 

Geçen yıl temmuzda mavi kart uygulamasına geçilen Antalya'da ise 16 ayrı atık alım noktası bulunuyor, denetimler 8 sahil güvenlik botuyla gerçekleştiriliyor.

 

Geçen yılın verilerine göre, Muğla ve Antalya'da toplam 11 bin teknenin mavi kartı bulunurken, atık alım tesisleri vasıtasıyla Muğla'da 150 bin, Antalya'da ise 20 bin metreküp atık su toplandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir