• DOLAR 32.564
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2428.56
  • ...
NATO`da `Türkiye-Çin` Rahatsızlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`nin uzun menzilli füze sistemi satın alımı için Çin ile öngörüşme kararı almasıyla başlayan NATO ve Batılı müttefiklerindeki rahatsızlık sürüyor.

Hürriyet`in iddiasına göre Alman Spiegel Online sitesine açıklama yapan ve adı açıklanmayan Amerikalı bir general, "Ankara`nın satın alma planını hayata geçirmemesi için yoğun baskı yapıyoruz. Bir NATO ortağının, bu kadar önemli, güvenlik açısından gerekli bir donanımı Çin`den temin etmesi doğru olmaz" dedi.

İngiliz bir askeri yetkili de füze savunma sisteminin Çin`e sipariş verilmesi halinde "Bir daha kapanması mümkün olmayan güvenlik açığına yol açacağını" savunarak "Türkiye`nin yaptığı, ihanettir" dedi.

Reuters ajansı Çin`in sofistike füze sistemlerini Türkiye`ye satarak NATO ve Washington`ı öfkelendirmesinin sürpriz olmadığını öne sürdü.

Çin`in Ortadoğu`daki nüfuzunu ekonomik olduğu kadar askeri açıdan da güçlendirmeye çalıştığı belirtilen yorumda Türkiye`nin Batılı muadilleri yerine 3.4 milyar dolara Çin yapımı FD-2000 füze savunma sistemini seçmesi de bu çerçevede değerlendirildi. Eski Amerikan yönetimlerinde görev almış Christina Lin, "Bu bir uyan çağrısıdır" diyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir