• DOLAR 32.553
  • EURO 35.494
  • ALTIN 2330.477
  • ...
Mısır Ordusu Gazze Bataklığına Girecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır ordusunun Gazze’ye karşı bir savaş bataklığına girmesi veya bölgeye girip askeri operasyonlar yapması birkaç sebepten ötürü uzak bir ihtimaldir. Her şeyden önce Mısır ordusunun akidesinde ilk ve en büyük düşman on binlerce askerini öldüren işgalci İsrail’dir. Bölgede İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk ülkelerden biri Mısır olmasına rağmen, işgalciyle ilişkileri normalleştirme konusunda en fazla mesafeli ve tepkili olan halk da Mısır halkıdır. İsrail ile ilişkili olan her şeye karşı savaşını sürdüren Mısır halkı Filistin direnişine karşı ise derin bir sevgi besliyor, onu destekliyor ve yanında durduğunu ifade etmekten kaçınmıyor.

Diğer bir sebep ise Gazze’yi yöneten Hamas hareketiyle onun kurduğu Filistin hükümetinin, Mısırlıları tahrik edecek, duygularını kışkırtacak olumsuz bir davranış ve tutum içine girmemesidir. Tam tersine, yapılan bütün tahriklere ve kendisini kötülemeye yönelik bütün kampanyalara rağmen Mısır tarafına güven veren mesajlar vermekte, mensuplarına sınırda nasıl hareket edeceklerine dair en ince ayrıntılarına kadar talimatlar vermektedir.

Bunun yanında Hamas güçlü silahlara ve eğitimli elemanlara sahiptir. Bunlarla kendini savunabilecek konumdadır. Kolay bir lokma değildir Hamas. İşgal ordusuyla iki büyük savaşa girmiş, bu savaşlarda birçok strateji, taktik ve manevra kabiliyetine sahip olmuştur. Bölgede büyük bir halk desteğine de sahiptir. O Filistin ulusal projesinin bir parçası, direniş mücadelesinin başı ve öncüsüdür. Mısır halkıyla bütün Arapların gönlünde Gazze’nin ayrı bir yeri vardır.

Üzülerek belirtelim ki, Mısır ordusunun gözüne Gazze’deki direnişi kötü göstermek için Batı Yaka’ya hükmeden Fetih hareketinin olumsuz ciddi girişimleri var. Mısır’daki sorunları ve iç sıkıntıları kullanarak orduyu Gazze bataklığına sokma çabaları tüm hızıyla sürüyor. Fetih kurduğu istihbarat hücreleriyle Mısır basınına ve Mısır ordusuna yanlış, gerçeği yansıtmayan yalan ve uydurma haberler servis ediyor.

İsrail, daha önce kendisinin yaptığı gibi Mısır ordusunun da Gazze’ye karşı bir işe kalkışmasını gördüğünde çok mutlu olacaktır. Mısır ordusu işgal ordusunun yaptığının aynısını yaptığı an, işgalci İsrail rejiminin en mutlu anı olacaktır. Üzüntüyle belirtelim ki, Mısır ordusunu böyle bir bataklığa saplamak için, İsrail rüyasını gerçekleştirmek isteyen tarafların çabaları devam etmektedir.

Bu girişimler, çabalar ve tahrikler kandan medet uman ve hesaplarını onun üzerinden yapanlar için arzu olmaktan öteye geçmeyecektir. Çünkü Mısır ordusu Gazze’ye askeri olarak girmeyecek ve böyle bir bataklığa saplanmayacaktır. İç sorunları nedeniyle kuşatmayı daha da ağırlaştırsa, direnişi zayıflatmaya ve baskı kurmaya devam etse de biraz istikrar sağlarsa şartlar ne olursa olsun Gazze ile bir çerçevede uzlaşacaktır. Allah göstermesin Amerika ve işgal rejiminin teşvik ve tahrikleriyle böyle bir şeye bulaşırsa Gazze’deki direniş ateşi çok kısa bir süre içinde doğrudan işgalciye ulaşacaktır. Çünkü zulme de uğrasak baş ve ilk düşmanımız işgalci İsrail’dir. Sebepler ne olursa olsun onun Müslümanlara uzanacak eli kesilecektir. Bize saldırsa da Mısır ordusu bizim ordumuzdur. Pusulasını kaybetmiş, mecrasından saptırılmış ve yolunu şaşırmış olursa biz böyle durumlarda bu olumsuzluklara karşı kendisine yardım etmeyiz. Hem bizim hem de kendisinin düşmanı olan İsrail’e karşı savaşta bize katılmasını bekliyoruz.

Her şeyi ortaya çıkaracak tek fırsat budur. Bu şekilde topu işgalcinin kalesine atmak gerekir ki herkes sorumluluğunu bilsin. Hamas ve hükümetini başkalarından ayıran değişen tehlikeleri idrak etmesidir. Anlaşmaların ulusal hükümetlerin elini ve kolunu bağlamaması gerekir. Bunun yanında hükümetle direniş, Filistin ulusal projesi veya Mısır ulusal güvenliği tehdit edildiği zaman daha önce yaptığı gibi Tel Aviv’i vurma cüretini gösterebilmelidir.

İbrahim El-Medhun/filistinhaber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir