• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...
Hızlı trende duraklar belli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattındaki 9 durak Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Sapanca, İzmit, Gebze ve Pendik olarak belirlendi.

29 Ekim 2013`te Marmaray`ın açılış töreninin ardından ayrı bir törenle hayata geçirilmesi planlanan Ankara-İstanbul YHT hattının durakları belli oldu. Toplam 9 durak olacak YHT hattında yolcular, Ankara`dan İstanbul`a giderken sırasıyla Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Pamukova, Sapanca, İzmit ve Gebze`den geçerek Pendik`e varacak. Bu yolculuk 3 saat sürecek.

İki il arasındaki yolculuğu 3 saate düşürecek 533 kilometrelik YHT hattı, vatandaşların daha ucuz fiyata Ankara-İstanbul arasında seyahat yapmalarına imkan sağlayacak. Ankara-Eskişehir hattının ardından Ankara-İstanbul hattının hizmete girmesiyle yolcu taşımacılığında yüzde 10 olan demiryolu payının yüzde 78`e çıkması öngörülüyor.

Ankara-İstanbul YHT hattı, son durak Pendik`teki banliyö hattıyla Marmaray`a entegre edilecek. Böylece Avrupa`dan Asya`ya kesintisiz ulaşım sağlanacak.

YHT UÇAKLA REKABET EDECEK

Ankara-İstanbul arasında YHT ile seyahatin, uçaktan daha çok tercih edilmesi bekleniyor. Zaman açısından havayoluyla ulaşımın avantajlarını sunacak YHT`ler, biletlerinin otobüs biletlerinden biraz pahalı, uçak biletlerinden ise ucuz olmasıyla uçaktan bir adım öne geçecek.

Ankara-İstanbul arasında uçakla yolculuk yapan bir vatandaşın kalkıştan ortalama 45 dakika önce Esenboğa Havalimanı`na varması gerekiyor. Havalimanına seyahat toplu taşımayla yaklaşık 45 dakika sürerken, uçakla Sabiha Gökçen`e yapılan yolculuk sonrası havaalanından çıkış 1 saate ulaşabiliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı`ndan Kadıköy`e ulaşımın ortalama 1 saat sürdüğü düşünüldüğünde uçakla Ankara`dan başlayan yolculuk ortalama 3-3,5 saate ulaşıyor. Ancak özellikle İstanbul trafiği ve öngörülemeyen uçak rötarlarının eklenmesiyle bu süre bazı seferlerde 4 saate yükselebiliyor.

Ankara`dan İstanbul`a YHT ile ulaşım süresine bakıldığında ise başkentteki hafif raylı sisteme entegre Ankara Garı`na ulaşım, yaklaşık 20 dakika alıyor. Ankara`dan İstanbul`daki son YHT istasyonu Pendik`e ulaşımın 3 saat, Pendik`ten Kadıköy`e varışın ise banliyö ile yaklaşık 40 dakika sürmesi halinde YHT ile ulaşım toplamda 4 saat alacak.

Sonuç olarak Ankara-İstanbul arasındaki mesafeyi kat etmede iki ulaşım türü arasında rekabet yaşanması öngörülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir