• DOLAR 32.352
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2310.121
  • ...
`Bayramda küs olanlar muhakkak barışmalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLURFA - Siverek Müftüsü Ahmet Hilmi Yazar İlke haber Ajansı aracılığı ile yayımladığı mesajında, bayramların dargınların barışması için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, Kurban Bayramının önemine vurgu yaptı.
 
Bayramın küslerin barışması ve barıştırılması için bir fırsat olduğunu ifade eden Müftü Yazar, "Özellikle Bayramı fırsat bilip, dargınlar barışmalı, herkesle bayramlaşılmalı, ana-baba ve dostlar ziyaret edilmelidir. İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarına yardımcı olunmalıdır." dedi.
 
Ekonomik durumu ve şartları uygun olan herkesin kurban kesmesi gerektiğini vurgulayan Yazar, mesajında, "Hali vakti yerinde olup nisap miktarı mala sahip olan mukim yani seferi olmayan Müslüman kişinin Kurban Bayramı günlerinde ibadet niyetiyle, Cenabı Hakkın rızası için kurban kesmesi bir vecibedir." ifadelerine yer verdi.
 
Kurbanın Sözlükte "yaklaşmak, yakın olmak" anlamına geldiğini belirten Yazar, kurban ve kurbanın önemi hakkında şu bilgileri verdi: "Kurban, Muayyen bir vakitte, muayyen bir hayvanı ibâdet maksadıyla usulüne uygun olarak kesmektir. Kurban Bayramında kurban kesme ibadeti, Adem Peygamber zamanından beri bilinen ve her ümmette, inanan insanlar tarafından yerine getirilen bir ibadettir. Bütün ümmetlerde kurban kesme ibadeti, Allah`ın bir emridir. Kurban kesme ibadetinin var olduğunu bizzat Allah bildirmektedir. Hac Suresi 34. ayetinde, Allah Teala şöyle buyuruyor: "Biz, her ümmete Kurban kesmeye uygun hayvan cinsinden, kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine, Allah`ın adını ansınlar diye, kurban kesmeyi gerekli kıldık. O halde, İlâhınız, bir tek İlâh`tır. Öyleyse, O`na teslim olun. O samimi ve mütevazi insanları müjdele!"
 
Kurbanın tüm peygamberlerin ümmetlerinde dört sınıf hayvandan oluştuğunu belirten Yazar, "1-Deve, 2-Sığır (Manda da sığır cinsi sayılmaktadır.), 3-Koyun, 4- Keçi. Bu hayvanların dışında hayvanlar kurban olarak kabul edilmez." dedi. Kurban ibadetinin sebebinin vakti olduğunu belirten Yazar, "Vakit ise Kurban bayramı günleridir. Bir şeyin sebebi tekrar ettikçe, o şey de tekrar eder. Mesela Namaz vakitleri tekrar ettikçe, O vaktin namazını kılmakta tekrar eder. Kurban Bayramı günleri tekrar ettikçe, kurban kesmenin hükmü de tekrar eder. Bu nedenle Kurban kesme mükellefiyet şartlarını taşıyan, yani dinen gücü yeten bir Müslüman, kendisi ve nafakasını temin etme yükümlülüğü bulunan aile bireyleri adına ömrü boyunca kurban bayramına ulaştıkça kurban keser." ifadelerini kullandı.
 
Müftü Yazar, kurbanlık hayvanların kaç hisse kesileceği ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Resulullah`ın (sav) başta tatbikatı olmak üzere hadislerinde, koyun ve keçinin birer hisse, deve ve sığırın ise en fazla 7 hisseye kadar Kurban edilebileceği açıkça belirtilmiştir. Kurban kesilecek hayvanlar, mutlaka kurban bayramı günlerinde kesilir. Bayram namazından önce kurban kesilmez."
 
Kurbanın zengine Allah`ın rızası uğrunda malını fakirlerle paylaşma ve yardımlaşma zevki ve alışkanlığını verdiğini belirten Yazar, "Aynı zamanda onu cimrilik hastalığından, dünya malına aşırı tutkunluktan kurtarır. Kendisine verdiği nimetlerden dolayı Allah`a karşı olan şükür borcunu da ifa etmiş olur. Fakiri de, dünya nimetlerinin yeryüzündeki dağılımı konusunda içine düşmüş olduğu karamsarlık ve düşmanlık duygularından kurtarır. Kendisini toplumun bir üyesi olarak hissetmesini sağlar ve onu da Allah`a karşı şükreden bir kul haline getirir. Diğer taraftan toplumun tamamını kucaklayarak potansiyel bir güç kaynağı oluşturan kurban, toplumda ekonomik anlamda bir canlılığın oluşmasını da sağlar. Örneğin, besiciliği teşvik eder, işsizlere iş sahası açar, pazarlara hareketlilik getirir, kurban satan fakirlerin ve orta hallilerin ekonomik durumlarının iyileşmesine neden olur. Kısaca kurban ibadetinin ifası sayesinde, kurbanlık hayvanları yetiştirenler, alanlar, satanlar, nakliyesini ve kesim işini yapanlar, derisini alıp satanlar, kasaplar, yem tüccarları ve benzeri birçok insan bu vesile ile para kazanarak geçimini temin etme imkânı bulmaktadır. Bu vesileyle Müminler birbirlerine bolca dua etmelidirler. Kurban, dua ve ibadetlerimiz makbul, günahlarımız mağfur olsun. Kalplerimiz, evlerimiz ve vatanımız huzurla dolsun. Bayramımız mübarek olsun." dedi. (Abdurrahman Uğurlu - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir