• DOLAR 32.324
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2295.605
  • ...
Müslümanın Müslümana ettikleriyle kahroluyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hac ibadetini yapmak için kutsal topraklara gelen milyonlarca hacı adayı, Arafat Vakfesi`nde buluştu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca Arafat`ta Türkiyeli hacı adaylarının bulunduğu bölgede oluşturulan irşad çadırında Arafat programı düzenlendi. Arafat programı, kurulan ses sistemi sayesinde bütün Türkiyeli hacı adaylarına ulaştırıldı.

Arafat programı, arife günü sabah namazı ile başladı. Kur`an-ı Kerim ziyafeti, esma zikri, Veda Hutbesi`nin okunması ile devam eden programda, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiyeli hacı adaylarına seslendi.

Haccın ehemmiyetinden bahseden Görmez, haccetmenin sıradan bir olay değil, büyük bir sınavdan geçmek olduğunu, büyük bir niyetin karara, büyük bir kararın da eyleme dönüşmesi olduğunu ifade etti.

Haccın, kulun Allah`a verdiği en büyük söz olduğunu vurgulayan Görmez, ihramın da dünyaya ait her şeyden vazgeçmek, kefen giymek, ölmeden önce ölmek anlamına geldiğini belirtti.

Görmez, "Bugün meleklerin dua ettiği mekanda, Arafat`tayız. Arafat, kendini bilme, kendini bulma çabasıdır. Arafat, günahlardan gözyaşıyla sıyrılma yeridir. Arafat bir mahşerdir. Ölüm elbisesini giyip, yüce yaratıcıya yalvarmaktır" diye konuştu.

Arafat`ın, "dünyanın sessiz kaldığı zulümlere sessiz kalmama yeri" olduğunu dile getiren Görmez, vakfenin de bir duruş olduğunu ifade ederek, "Buradaki duruşunuz, zalimlere karşı, mazlumun yanındaki bir duruştur" dedi.

"Bugün, peygamberin, ashabının bulunduğu yerdesiniz" ifadesini kullanan Görmez, herkesi, peygamberin sesini duymaya çalışmaya ve Veda Hutbesi`nde bildirdiklerini yerine getirmeye çağırdı.

Görmez`den Vakfe duası

Hacı adayları daha sonra, öğle ile ikindi namazlarını öğle vaktinde kılarak "cem-i takdim" yaptı. Namazın ardından Arafat`taki bütün hacı adayları vakfeye durdu.

Diyanet`in programında Arafat duasını, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez yaptı. Görmez`in yaptırdığı duaya amin diyen binlerce hacı adayı gözyaşlarına hakim olamadı.

Görmez, yaklaşık bir saat süren vakfe duasında, İslam coğrafyasındaki kan ve gözyaşının son bulmasını istedi, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

"Bizleri ağlatanlardan değil, gözyaşlarını silenlerden eyle, bizleri yaralayanlardan değil, yaralara merhem olanlardan eyle" diyen Görmez, duasını şöyle sürdürdü:

"Rabbimiz, yeryüzü fesat içinde. Yeryüzünde kan dökülüyor. Çocuklar ölüyor, çocuklar yetim kalıyor, bebekler katlediliyor, anneler evlatsız kalıyor, babalar çaresiz ağlıyor. Kadınlar zulüm görüyor. Gençlerin hayalleri çalınıyor. Göz göre göre hiçbir kudreti tanımadan, hesaba çekileceğini zannetmeden İslam diyarında Firavunlar, Nemrudlar kol geziyor. Zalimce cinayetler işleniyor. İnsanın insana yaptığından utanıyoruz ey Rabbimiz. Müslümanın Müslümana ettikleriyle kahroluyoruz. Rahmet dininin korku dini olarak görülmesine biz sebep olduk, bizleri affeyle."

Diriliş ve mahşer yaşandı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, duanın ardından herkesten yanındakine sarılarak helalleşmesini istedi.

Yaklaşık 45 derece sıcağın altında yapılan ve coşkunun doruk noktasına çıktığı vakfe duasının ardından 70 bin Türkiyeli hacı adayı, adeta diriliş ve mahşeri yaşadı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir