• DOLAR 32.603
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2496.13
  • ...
`BDP`nin camileri yıkması kabul edilemez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Diyarbakır Bağlar Belediyesi, Demet Evler Sitesinde yeni yapılacak olan yolun güzergâhında olduğu gerekçesiyle yıkma kararı aldığı cami ile ilgili `Kilise inşa eden BDP, Cami yıkacak` başlıklı haberimiz üzerine, Memur sen konfederasyonuna bağlı Bem Bir Sen Diyarbakır Şubesi tarafından yapılan basın açıklaması ile kınanarak, cami yıkmanın kabul edilemez olduğu belirtildi.
 
Bem Bir Sen ( Belediye ve Mahalli İdareler Sendikası) Diyarbakır Şube Başkanı İbrahim Gökdemir, yaptığı basın açıklamasında, camilerin Müslüman halkın en kutsal ibadet mekânları ve nişaneleri olduğuna vurgu yaptı.
 
`Camiler Müslüman halkın özgürlük sembollüdür`
Bu ibadet mekânlarının yeryüzünün ilk binası Kâbe`yi temsiliyet bakımından da Allah`ın evleri konumunda olduğunu belirten Gökdemir, "Müslüman halkımız Camileri, malından, canından ve ekmeğinden üstün tutarak inşa etmişlerdir. Bu anlamı ile Camiler, Müslüman halkımızın özgürlük sembolleridirler" dedi.

`Camiler hayatın merkezini kapsıyor`
Açıklamasında İslam Medeniyetinde de şehirler ve beldeler inşa edilirken, camilerin en merkezi bir konumda ve bütün yolların kesiştiği merkezi yerlerde inşa edildiğine dikkat çeken Gökdemir, bu anlamda camilerin, hayatın ve günlük yaşamın merkezini teşkil ettiğini, ayrıca şehir ve belde planlarının camilerin konumuna göre inşa edildiğinin altını çizdi.
 
Açıklamasının devamında, Diyarbakır`daki yerel yönetimleri elinde bulunduran BDP`li belediyelerin, halkın camilere gösterdiği hassasiyeti umursamaz bir tavır ile sıradan bir yapı muamelesi yapmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Gökdemir, "Diyarbakır`ımızın büyük bir ehemmiyete haiz manevi dinamiklerinden olan, 27 Şehid Sahabenin metfun olduğu Hz. Süleyman Camii ve çevresindeki harap ve virane durum, bunun en bariz göstergesidir" diye konuştu.
 
`BDP`li belediyenin mantığı, `Kilise yap Cami yık`
Halkın manevi değerlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Gökdemir, "BDP`li Belediyeler söz konusu Ermeni mezarlığı, Kiliseler ve Yezidilerin ibadet yerleri olunca daha bir özverili çalışmakta, hatta Diyarbakırlı Müslüman halkın mali kaynaklarını onlar için hoyratça seferber etmektedir. Buna karşı Belediyenin, sınırları içerisinde bulunan Demetevler mevkiindeki Camii`nin, yol yapım çalışması nedeniyle yıktırmaya çalışması kabul edilemez bir tavırdır." görüşlerine yer verdi.
 
Gökdemir, söz konusu caminin çevresinde yolun geçebileceği onlarca dönüm park ve boş alana dokunulmazken, ısrarla yol projesini caminin ortasından geçirmeye çalışması, BDP`li Belediyenin camilere ve Müslüman halka bakış açısını ortaya koyduğuna dikkat çekti.
 
`Belediye kiliseleri yıktırabiliyor mu? `
Basın açıklamasının son bölümünde, camilerin inşa edildikten sonra dokunulmazlık statüsünde olduğunun altını çizerek, "Tıpkı Kilise ve Havraların dokunulmazlığı olduğu gibi. Sur Belediyesi Sur içerisinde yol genişletme veya İmar değişikliği adı altında her hangi bir şekilde kiliseleri yıktırabiliyor mu? Müslüman halkın ekmeğinden suyundan ve en önemli ihtiyacından vazgeçerek inşa ettiği camiler yeryüzünün en kutsal mekânlarıdır. Müslüman halkımız, Camilerin kutsallığına yönelik vurdumduymazlığı kesinlikle affetmeyecektir" uyarısında bulunarak, merkez Bağlar Belediyesine şöyle seslendi: " Belediye Demetevler` deki yol imar planını yeniden gözden geçirmelidir. Halkımızın manevi mekânı ve dinamiklerine karşı saygılı olmasını ve yol yaparken camiye denk gelmeyecek şekilde planlarını yeniden gözden geçirmesini öneriyoruz"
( Ömer Yasin Ergin, Yakup Moğulgani - İLKHA)
 
İLGİLİ HABER
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir