• DOLAR 32.496
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2429.44
  • ...
Kurban Bayramı'nda et ve tatlı tüketimine dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Kurban Bayramı'nın gelmesi ile birlikte et ve tatlı türlerinin tüketiminde artış meydana geleceğine dikkat çeken Van Lokman Hekim Hastanesi doktorlarından diyetisyen Kübra Şahbaz, et ve tatlı tüketimi konusunda tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.

Sağlıklı beslenmeyi, kişinin ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli ve dengeli biçimde tüketmesi olarak tanımlayan diyetisyen Şahbaz, sağlıklı beslenme programının kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, cinsiyetine ve sağlık durumuna bağlı olarak değiştiğini belirterek, Sağlık açısından haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün de tavuk ya da hindi eti, 2 ila 3 gün balık tüketmenin faydalı olduğunu söyledi.

"Eti doğru şekilde ve doğru miktarda tüketmeliyiz"
Etin doğru şekilde ve doğru miktarda tüketilmesi gerektiğini vurgulayan, Şahbaz, özellikle kırmızı et tüketiminin belli miktarla sınırlandırılması gerektiğini belirterek, "Doymuş yağ miktarı ve özellikle de beyin, karaciğer gibi sakatatlarda kolestrol miktarı da yüksektir." dedi.

"Kızartma ve kavurma yöntemlerinde uzak durulmalı"
Et pişirme yöntemlerinin en az et tüketimi kadar önemli olduğuna değinen Şahbaz, uygulanan pişirme yöntemlerinin etin lezzetini, görüntüsünü, kıvamını, kokusunu, biyoyararlılığını doğrudan etkidiğini ifade ederek, "Sağlık açısından en iyi pişirme yöntemi haşlama, ızgara ya da fırında yapılandır. Pişirirken etle ateşin yakın olmaması önemlidir. Çünkü hem kanserojen madde oluşumuna neden olur hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Etin iyi pişmiş olması da önemlidir. İyi pişmezse hem yeme kalitesi düşer hem de besin zehirlenmelerine yol açabilir." şeklinde konuştu.

Kurban etlerinin tüketimine dikkat!
Kurban etini de tüketirken miktarına dikkat edilmesine dikkat edilmesi gerektiğinin ve sağlıklı hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerini uygulamanın çok önemli olduğunu belirten diyetisyen Şahbaz, yeni kesilmiş hayvanın etinde sertlik olduğu ve tüketim sonrasında kişilerde sindirim zorluğuna yol açtığını ifade etti. Şahbaz, "Etlerin buzdolabında birkaç gün bekletildikten ve uygun pişirme yöntemi uygulandıktan sonra tüketilmesi sağlık açısından çok daha doğrudur. Özellikle mide ve barsak sorunu olan kişiler buna dikkat etmeli. Etler büyük parçalar halinde değil, yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak dondurucuda saklanmalı. Tüketileceği zaman çabuk çözünmesi için kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler sağlık açısından sorunlar oluşturabilir. Çözdürülmek istenen et buzdolabının alt bölmesinde çözdürülmeli." tavsiyesinde bulundu.

Tatlıda neler tercih edilmeli?
Tatlı tüketiminde tercihlerin ve miktarın çok önemli olduğuna vurgu yapan Şahbaz, "Mesela 2-3 tane yerine 1 tane tüketilebilir. Tatlı çeşidi olarak da şerbetli tatlılar yerine sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar veya ayva, kabak, elma tatlısı gibi meyveli tatlılar tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

Kalp-damar hastalıklarının temel nedeninin damar tıkanıklığı olduğunu, damar tıkanıklığına neden olan faktörler arasında başta hipertansiyon, diyabet ve obezite gibi hastalıkların olduğuna dikkat çeken diyetisyen Şahbaz, "Bu yüzden hipertansiyon, obezite ve diyabette de beslenme tedavisi çok önemlidir. Diğer en önemli neden ise damar tıkanıklığına neden olan kolestrol düzeyinin yüksekliğidir. Kanda kolestrol belli oranda bulunmakta. Zaten karaciğerimiz kolestrol üretmektedir. Bununla birlikte dışarıdan besinlerle aldığımız kolestrol ve kolestrol artışına neden olan yiyeceklerin miktarına dikkat etmeliyiz. Doymuş yağlar yani hayvansal kaynaklı yağlar kötü kolesterol dediğimiz LDL-kolesterolü yükseltir. Bu yüzden sadeyağ, iç yağ ve katı margarin kullanmamaya özen göstermeliyiz. Sofrada etin yanında roka, tere, maydanoz gibi yeşillikler bulundurabiliriz. Bunlar hem günlük aldığımız posa oranını artırır hem de içerdiği C vitamini sayesinde etteki demir mineralinin vücut tarafından kullanılabilirliğini artırır." dedi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir