• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kabe'nin çevresine şemsiye gölgelik sistemi yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK -Kabe'deki tavaf alanının yetersizliği gerekçesiyle Hac kotasında indirime giderek Dünya çapında yüz binlerce hac adayını üzen Suud yönetiminin, Kabe'de tavaf alanını genişletme çalışmaları için hazırladığı 'Haremeyn-i Şerifeyn Genişletme Projesi'nin dikkat çekici detayları ortaya çıktı.

Harem Proje ve Araştırma Genel Müdürü Abdülmuhsin Bin Humeyd, "Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'in Haremeyn-i Şerifeyn Genişletme Projesi" hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Tavaf alanını genişletme çalışmalarının birinci aşamasının bir yıl önce başladığını dile getiren Bin Humeyd, projenin ilk aşamasının tamamlandığını ve bu yıl Hac döneminde kullanılmaya başlandığını kaydetti.

Aynı anda saatte 105 bin hacı tavaf yapacak
Yaptığı açıklamada Projenin ikinci aşamasının ise bu yılki Hac döneminin tamamlanmasının hemen sonrasında başlayacağını dile getiren Bin Humeyd, "Projenin üçüncü aşaması 1435 yılından (Hicri) itibaren başlayacak. Projenin ilk aşamasında aynı anda saatte 105 bin kişinin tavaf yapabilmesi hedefleniyor. Projede ayrıca, özel ihtiyaç sahiplerine yönelik hizmetler de yer alıyor. Tavaf alanındaki inşaat çalışmaları sebebiyle, çelik konstrüksiyondan geçici tavaf halkaları kuruldu. Bu alanda yaşlılar, tekerlekli sandalye kullananlar ve diğer engelli gruplar yararlanıyor. Platforma giriş üç ayrı köprü ile sağlanıyor. Üç aşamalı inşaat sürecinden tamamlandıktan sonra, elektrik motorlu tekerlekli sandalyelerle tavaf yapmak mümkün olacak."

Bin Humeyd, Kabe'nin etrafında namaz kılınan açık alanlara Mescid-i Nebevi'deki gibi gölgelik yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya, "Tabii hiç şüphesiz. Uygulanacak projeler arasında Mescid-i Haram'ın açık alanları, en üst katı ve tavaf alanında gölgelikler tesis edilecek, buna ek olarak dış avlularda ise Mescid-i Nebevi'dekine benzer şemsiye sistemi kurulacak. Kabe'nin açık alanları, en üst katı ve tavaf bölgesinde gölgelikler tesis edilecek. Böylece, Kabe'nin üst kısmı hariç, her yeri açılır kapanır gölgelikler ile kaplanacak." karşılığını verdi.

Tavaf alanını genişletme projesi kapsamında şimdiye kadar 100 milyar Suudi Arabistan Riyali'nin harcandığını söyleyen Bin Humeyd, harcamaların bir üst sınırının olmadığını vurguladı.

Kabe'ye metro ile ulaşım geliyor
"Harem Genişletme Projesi" içerisinde metro çalışmalarının da bulunduğunu dile getiren Bin Humeyd, metronun da iki-üç yıl içerisinde hizmete gireceğini söyledi.
Kota sınırlaması devam edecek

Bin Humeyd, bir soru üzerine, ülkelere uygulanan kota sınırlamasının projenin üçüncü aşamasının tamamlanmasına kadar devam edeceğini belirtti.

Osmanlı Revakları yeniden yerleştirilecek
Türkiye tarafından da yakından takip edilen tavaf alanının etrafındaki Osmanlı Revakları'nın akibetiyle ilgili bir soruya Bin Humeyd, "Eski revaklar, proje kapsamında belirlenen noktalara gerektiği gibi monte edilecek. Revaklar, içlerinde Türklerin de bulunduğu Suudi Arabistan'ın içinden ve dışından çok sayıda uzmanın yardımıyla Harem'in eski görünümünü ve dokusunu bozmadan ve hacıların rahat ibadet etmelerini sağlayacak şekilde yerlerine yerleştirilecek." karşılığını verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir