• DOLAR 32.602
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2499.882
  • ...
Cizre de Said Nursi Günleri` paneli düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Şırnak`ın Cizre İlçesinde `Adım Adım Said Nursi Günleri` adlı panel düzenlendi. Panel de Said-i Nursi`nin Cizre`deki hayatı ele alındı. Kırmızı Medrese`de düzenlenen panele; Prof. Dr. Mehmet Aybak, Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz, Yardımcı Doç. Dr. Cüneyt Gökçe ve Yazar Abdulkadir Menek konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacıların yanısıra Kırmızı Medrese de verilen panele Şırnak Milletvekili Emin Dindar, Şırnak İl Müftüsü Abdullah Kaplan, Cizre Mustazaflar Cemiyeti Cizre Şubesi Sekreteri Tahirhan Osal`da katıldı.
 
Açılışı Kuranı Kerim tilavetiyle başlayan panelde selamlama konuşmasını yapan Cizre Eğitim-Bir-Sen Başkanı Abdullah Çatı, insanlık aleminin ikinci babası, Hazreti Nuh`un mübarek kabirlerinin yanı başında, Şeyh Seyda hazretlerinin ve Seyid Kadri Haşimi hazretlerinin şehrinde ve onların manevi huzurunda programı sunmanın sevinci ve sürurunu yaşadıklarını ifade ederek, programın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.
 
Bediüzzman Saidi Nursi`nin, Türklerin, Kürtlerin ve Arapların beraberliğini sağladığına vurguda bulunan Risale Akademi Temsilcisi İsmail Benek, Cizre`nin büyük bir farkın ev sahipliğini ifade etti. Benek daha sonra, "Bundan sonra umulur ve beklenir ki medreselerin ruhunu seydalarımızın o halkın vicdanındaki onuru ve bu sessiz kitlenin toplum vicdanının dirilişi, maddi ve manevi kalkınmayı kardeşliğimizi güçlendirir. Kardeşliğimizi güçlendirmek için, daha iyi neticeler elde etmemiz için bize düşen şey biraz daha derinleşmek. Nereye derinleşmek? Şu 120 yıllık yolculuğa derinleşmek ve üstadın, Bediüzzman Said Nursi`nin ve sonrasında yazdığı Risal-i Nur eserleriyle ortaya koyduğu 3 dönemin otonomisi var. Padişahı görmüş ve padişaha yanlışını hatırlatacak kadar özgür. El etek öpmeyecek kadar izzetli. Türklerin, Kürtlerin ve Arapların beraberliğini, asaletini, tarihini, dokusunu, ruhunu Avrupa ile birlikte nazara verecek kadar cesur." diye konuştu.
 
`Kuran`a ve Risaleye sahip çıkmamız lazım`
Daha sonra söz alan Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar "Adım Adım Said Nursi Günleri`ni tahkik ediyoruz. O neyi tahkik ediyor. O Kuran`ı tahkik ediyor. Kuran ve Risale-i Nur hepimizin malı. Ona sahip çıkmamız lazım. Bediüzzman hazretleri diyor ki, `Azametli bahtsız bir kıtanın şanlı talihsiz bir devletin, değerli sahipsiz bir kavmin reçetesi itibari Kurandır. Eğer biz sadece Kuran`ı okumak değil lisanı hal ile okuyabilsek Üstad hazretleri öyle emrediyor, öyle yaşamış. Büyük problemler çözülmüş olur. Çünkü yapacağımız hizmet Kuran`a göre olmalıdır. Bana göre, sana göre, ona göre değil. Onun için Üstad hazretlerinin hizmetlerine baktığımız zaman insan ayrımı yapmadan, ırk ayırımı yapmadan, bölge ayırımı yapmadan, fikir ayırımı yapmadan meseleleri insani olarak ele almış ve çözümü Kuran`da bulmuştur. Eğitime önem vermiştir. Münazarasında `okumak, okumak, okumak, el ele vermek, el ele vermek, el ele vermek` demiş. Onun için Allah ondan razı olsun. Çok iyi hizmetler yapmıştır. Biz de onun yolundayız." İfadelerine yer verdi.
 
Daha sonra Saidi Nursi`nin Cizre`deki hayatı ile ilgili kısaslar anlatan konuşmacılar, katılımcılara sohbet havasında Nursi`yi anlatılar. (Abit Dündar -İLKHA)
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir