• DOLAR 32.565
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2431.773
  • ...

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ordu'nun bal üretiminin 11 bin 458, Muğla'nın ise 10 bin 765 tonu bulduğunu belirtti.


Üretim sıralamasında Adana'nın, yüzde 9,33 pay ve 8 bin 321 tonla üçüncü sırada olduğunu Dünyaca ünlü Anzer balının üretildiği Rize, 85 bin 189 kovanda 645 ton bal üretimiyle 36'ıncı sırada yer aldı. İller arasında bal üretiminde son üçü de 112 tonla Nevşehir, 80 tonla Kırşehir ve 9 tonla Kilis paylaştığını bildiren Bayraktar, "İlk üç il, toplam bal üretiminin yüzde 34,25 ile üçte birinden fazlasını üretiyor." dedi.


Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2011 yılında dünyada üretilen 1 milyon 632 bin 569 ton balın yüzde 26,4'ünü, 431 bin tonunu Çin'in ürettiğini ve bu ülkenin açık farkla birinci sırada bulunduğunu belirtti. Üretimde ikinciliği, 2011 yılında, yüzde 5,77 pay ve 94 bin 245 tonluk üretimiyle Türkiye'nin aldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

 
"Dünyada 137 ülkede bal üretiliyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1,1'ini ülkemizin oluşturduğu düşünülürse, Türkiye'nin dünya üretiminin yüzde 5,77'sini karşılaması çok önemli bir olaydır. Türkiye'yi 70 bin 300 tonla Ukrayna, 67 bin 294 tonla ABD, 60 bin 10 tonla Rusya, 60 bin tonla Hindistan, 59 bin tonla Arjantin, 57 bin 783 tonla Meksika, 53 bin 675 tonla Etiyopya, 47 bin tonla İran, 41 bin 604 tonla Brezilya izlemektedir."


Ordu, Muğla ve Adana dünya ülkeleriyle yarışıyor
Bayraktar, Ordu ilinin, 11 bin 458 tonluk bal üretimiyle dünya üretiminde 29'uncu sırada bulunan ve 11 bin 302 ton bal üreten Çek Cumhuriyeti'nden, 9 bin 592 ton bal üreten 30'uncu sıradaki Bulgaristan'dan, 9 bin 450 ton bal üreten 31'inci sıradaki Yeni Zelanda'dan, 9 bin 400 ton bal üreten 32'inci sıradaki İtalya'dan, 8 bin 700 ton bal üreten 33'üncü sıradaki Şili'den ve 8 bin ton bal üreten 34'üncü sıradaki Tayland'dan fazla bal ürettiğini vurguladı.


Ordu bir kovandan 23.5, Kilis 3.2 kilogram bal alıyor
Kovan sayısında birinci olan Muğla'nın, kovan başına 15,1 kilogram bal üretimiyle, kovan başına 23,5 kilogram bal üreten Ordu'nun oldukça altında kaldığına dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

"Kovan başına verimde 23,5 kilogramla birinci olan Ordu'yu, 22,4 kilogramla Ağrı, 20,9 kilogramla Şanlıurfa izliyor. Anzer balının üretildiği Rize'de kovan başına bal üretimi 7,6 kilogram düzeyinde kaldı.

Türkiye ortalamasının 14 kilogram olduğu kovan başına bal üretimi, Bitlis'te 6,5, Kars'ta 5,8, Şırnak'ta 5,4, Çankırı'da 4,4, Ardahan'da 3,6, Kilis'te ise 3,2 kilograma kadar düşüyor." (İlyas Yavuz - İLKHA)