• DOLAR 32.445
  • EURO 34.469
  • ALTIN 2472.773
  • ...
`Cezaevlerinin uygulamaları ikinci bir cezadır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Mazlum Der Diyarbakır Şubesi, yaptığı basın açıklamasıyla cezaevlerindeki uygulamalar ve yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yapılan açıklamada, cezaevlerinde mahkûmların özgürlüklerinin kısıtlanmasının yanında, cezaevi idaresi tarafından uygulanan kimi uygulamaların ceza haline dönüştürüldüğüne dikkat çekildi.
 
Basın açıklamasını okuyan Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay, cezaevlerinin ölüm çukuru olmaması için ağır hastaların salıverilmesi ve kalan mahpuslar için de sağlık sorunu engelinin kaldırılması gerektiğini vurguladı.
 
Demokratikleşme paketlerine rağmen cezaevlerindeki sorunların iyileşme yoluna gitmediğini söyleyen Ay, "Demokratikleşme paketleri ile bazı iyileşmelere rağmen kangren haline gelen cezaevlerindeki sorunlara halen insan onuruna yaraşır çözümler üretilmediği gibi cezaevi koşulları ayrı bir ceza haline gelmektedir." dedi.
 
D Tipi Kapalı Cezaevinde tespit edilen sıkıntılar şöyle sıralandı:
- Ceza infaz kurumunda görüş ile ilgili olarak yapılan değişikliklerden mahpusların yeteri kadar faydalandırılmadığı, eş görüşü gibi bazı uygulamalar için mahpuslara muhbirlik teklif edildiği,
- Yiyecek ve içecekler ile ilgili olarak mevsimin gereklerine uygun olmayan yeterli ve dengeli beslenmeye elverişli, diyette olanların durumlarını gözetmeyen bir beslenme politikasının yürütüldüğü,
- Fiziki şartların yetersiz olması veya bunun bahane edilerek görüşlere ve sosyal imkânlardan faydalanmalara sınırlama getirildiği,
- Mahpusların cezaevi idaresi tarafından işletilmekte olan kantinden alışverişe mecbur bırakılmasına rağmen kantinde her türlü ürünün temin imkânının sağlanmadığı ve fiyatların fahiş olduğu,
- Tutuklulara isnat edilen suçla ilgili olarak niteliği gereği başka türlü ulaşılması mümkün olmayan bazı dijital verilerin cezaevine girişinin idarece engellenerek savunma hakkının kısıtlandığı,
- Hasatlık nedeniyle cezaevi doktoru tarafından sevk edilenlerin 8-9 aya kadar sevk bekledikleri, randevulu ve randevusuz hastalar arasında sevk limitleri nedeniyle tercih yapılarak mahpusların sağlık durumlarının önemsenmediği, çevre illerden tedavi amacıyla gelen ağır hastaların tedavilerinin yarım yamalak yapıldığı şeklinde şikâyetlerin yoğun bir şekilde yapıldığını görmüştür.
 
"Hasta tutsakların durumu korkunç"
Cezaevlerinde tutulan hasta tutsakların durumunun ciddi bir boyuta ulaştığını ifade eden Ay, "Diyarbakır D Tipi Cezaevinde yaşanan bu ciddi sorunların yanında kamuoyunun da yakından takip ettiği şekilde genel olarak Türkiye cezaevlerindeki hasta tutsakların durumu da korkunç bir noktaya varmış bulunmaktadır." ifadelerin kullandı.
 
"Türkiye cezaevlerindeki sistem hastalığa davetiye çıkartmaktadır"
Türkiye`deki cezaevi koşullarının mahpuslar için tehlike arz ettiğini söyleyen Ay, "Türkiye`de cezaevi sistemi ve ceza infazına ilişkin mevzuat, cezaevlerinin işleyişine ilişkin kurallar ve uygulamalar mahpuslar için adeta hastalığa davetiye çıkartmaktadır. F Tipi cezaevleri sistemi de tutsakların sağlığında ciddi bedensel ve zihinsel tahribatlara yol açmaktadır. Özellikle tutsakların odalarının bazı bölümlerinin hiç güneş almamsı, yiyecek ve temizlik konusundaki elverişsizlikler sağlık problemlerinin önemli sebeplerindendir." şeklinde konuştu.
 
Demokratikleşme paketinde hasta mahpuslar için hiçbir adımın atılmamasının toplumda büyük hayal kırıklığı yarattığını belirten Ay, objektif istatistiki bilgilere göre cezaevlerindeki yaklaşık 154`ü ağır olmak üzere toplam 526 hasta mahpus bulunduğunu kaydetti.
 
"F Tipi cezaevleri kapatılmalı"
Sorunlara yol açan hükümlerin değişmesi gerektiğini vurgulayan Ay, F Tipi cezaevlerinin kapatılması gerektiğini söyledi. Ay, "Cezaevlerinin ölüm çukuru olmaması için ağır hasta tutsakların salıverilerek, kalanlar için de evrensel standartlara uygun bir sağlık politikasının geliştirilerek mahpusların sağlık durumlarının korunması gerekir. Mevcut ceza infaz rejiminde yukarıda sözünü ettiğimiz sorunlara yol açan hükümlerin değiştirilmesini, F Tipi cezaevlerinin bir an önce kapatılmasını talep ediyor ve cezaevlerindeki sorunların takipçisi olacağımızı kamuoyuna deklare ediyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.
(Hüseyin Yalçın, Ömer Yasin Ergin - İLKHA)
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir