• DOLAR 32.344
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2309.79
  • ...
Kilise İnşa Eden BDP, Cami Yıkacak!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Merkez Bağlar ilçesi Demet Evler Sitesi`nde bulunan ve yaklaşık 12 yıldır faaliyette olan Demet Evler Camisi, BDP`li Bağlar Belediyesi tarafından yapılacak yolun güzergâhında olduğu bahanesiyle yıkma kararı aldı.

Belediyeye tepki gösteren Camii cemaati, "Kiliselere yardım eden BDP`li belediye neden camileri yıkmak istiyor?" diye sordu.

Caminin tamamen site sakinlerinin yardımlarıyla yapıldığını belirten site sakinleri, "Kimi dairesini, kimi arabasını kimi de maaşını verip caminin faaliyete geçmesi için çaba sarf etmiş. Ancak kiliselere her türlü yardımı yapan BDP yaklaşık 800 metrekare olan camiyi yıkmak istiyor." dediler.

Belediye`ye gidip caminin yıkılmaması için yetkililerle görüştüklerini ifade eden site sakinleri, "1994 yılında caminin karşısında bulunan 5 dönümlük arazi site sakinleri tarafından Bağlar Belediyesine hibe edildi. Ancak Belediyenin yapılacak olan yolun oradan değil de caminin olduğu bölgeden geçeceğini ve bunun içinde caminin yıkılması gerektiğini söyledi. Bağlar Belediyesinin ise 2006 yılında oradan yolun geçeceğine dair bir proje hazırladığını ve şimdi uygulamaya koymak istiyor." dediler.

"Belediye: Yol bizim, camiyi yıkacağız"
Belediyenin yaklaşık 2 kilometre ilerde olan "Halidiye camisine gidip namazlarınızı orada kılın" şeklinde dediğini belirten Camii cemaatinden Celal Çiçekli, "Belediye yeni bir güzergâh çizmiş ve kendi başına proje yapmış. Hiç buraya gelmeden burayı görmeden yol projesini çizmiş. Bizde Belediyeye gittiğimizde camiyi yıkıyoruz, bizim güzergahımızdır` diyor. Belediyeye verdiğimiz 4-5 dönümlük arsa var, orada hafif bir kavislen o arsayı kullanabilirler. Belediyenin projesinde camii gözükmüyor. Biz Camii yaparken yukarıdaki camii yoktu. Ama bize `orda Camii var, zaten buradaki camiye ne gerek var` dediler. Yaşlı insanlar var kış vakti oraya mı gitsinler." diye konuştu.

"İmza topladık ama yine yıkıyorlar"
İmza toplayıp belediyeye götürmelerine rağmen belediyenin söz konusu imzaları kabul etmediklerini ve kesinlikle camiyi yıkacaklarını söylediklerini dile getiren Sitenin Yöneticisi Salih Aydın, "Bu sitenin yöneticisi olarak birçok imza topladık. Bu Camii kimsenin babasının malı değil, bu Camii sitemizin camisidir. Şimdiye kadar nerdeydiler, neden bu kadar masraf yapıldıktan sonra ortaya çıktılar. Yapılan bu hareket ne kanuna ne vicdana nede imana uyuyor. Kalbinde zerre kadar iman olan ve ben Müslüman`ım diyen birileri bu camiyi yıkmaz." dedi.

Kiliselere yardım yapıp Camileri yıkıyor
Belediyenin camilere olan düşmanlığını anlamadığını ifade eden Aydın, "12 yıldır bu camiyi yapmışız. Yol projesi ise 6 yıldır ortaya çıkmış. Belediye Bir yandan Kilise yapıyor, diğer yandan camii yıkıyor. Belediyeye başvurduğumda ise bana diyorlar ki `git yukarıdaki camiye…` O camii 2 kilometre uzaklıkta, benim gibi bir ihtiyar nasıl o camiye kadar gidebilir." ifadelerini kullandı.

"Beni öldürmeden bu camiyi yıkamazlar"
Kendisini öldürmeden Allah`ın evini yıkamayacaklarını belirten Aydın, " Ben ölmeyene kadar bu caminin yıkılmasına asla izin vermeyeceğim. Tüm dünya bilsin ki biz bunu kabul etmiyoruz. Belediye ya beni öldürecek ya da bu camiyi yıkmayacak. Nasıl oluyor da Allah`ın evini yıkabiliyorlar. Karşı tarafta 5 dönümlük bir arsa var gidip onu kullansınlar, Allah`ın evi olan camimize karışmasınlar," dedi.

Camilerinin yıkılmaması için yetkilileri göreve çağıran site sakinleri, son olarak belediye hibe ettikleri toprakları kullanıp projeyi tekrar hazırlamalarını, camilerin yıkılmasını kesinlikle istemediklerini belirtti. (Ömer Yasin Ergin/Yakup Moğulgani - İLKHA)
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir