• DOLAR 32.57
  • EURO 35.009
  • ALTIN 2423.18
  • ...
Veteriner Fakültesi'nden uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KAYSERİ - Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, yaptığı basın bildirisinde, "Kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılması hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koymaktadır. Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması, hayvan sahiplerinin ve kurban kesenlerin gerekli önlemleri almaması sonucu insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabilmektedir." dedi.



Kurbanda, yaklaşık olarak 600 bin büyükbaş ve 2.000.000 küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılacağını Keleş, "Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık yüzde 25'idir. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir." ifadeleri kullandı.



Prof. Dr. İhsan Keleş, bildirinin devamında, "Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların, sokaklarda dolaştırılması, meydanlarda bekletilmesi, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da arttırmaktadır." dedi.



Keleş,"Kurban edilecek hayvanların eziyet görmeden nakil edilmeleri, iyi şartlarda barındırılmaları ve özel koşullar dikkate alınarak korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde usulüne uygun olarak kesimleri yapılmalıdır. Hayvanlara yapılacak eziyet vicdani, insani ve kanuni olarak uygun olmadığı gibi etin kalitesini de bozmaktadır. Refah içerisinde iyi muamele edilerek acısız kesim işlemine tabi tutulan hayvanların et kalitesinin daha yüksek derecede olduğu bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir