• DOLAR 32.589
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.524
  • ...
Türkiye'nin en uzun atlı gezi ve yürüyüş yolu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Bursa belgeliğine kazandırılan 'Evliya Çelebi Yolu' gezi kitabının ardından Türkiye'nin ilk uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş yolu olan 'Evliya Çelebi Kültür Yolu'nun tanıtımına Babasultan köyü ev sahipliği yaptı.

 

Projeye katılan araştırmacılar Evliya Çelebi Kültür Yolunu at sırtına gezerek, kültür, tarih, botanik, arkeoloji ve binicilik üzerine çalışmalar yaptı. Uzmanlar, Bursa'da Babasultan köyüne gerçekleştirilen Evliya Çelebi Kültür Yolu tanıtımına da atlarıyla geldi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın kültürünün tüm yönleriyle öne çıkarılması konusunda örnek bir çalışmaya daha imza atıldığını söyleyerek, Evliya Çelebi Kültür Yolu projesinin, tüm dünyada 'Evliya Çelebi Yılı' olarak kabul edilen 2011 yılında başladığını hatırlattı. Başkan Altepe, projenin Bursa ve Türkiye turizmi açısından önem taşıdığını ifade ederek, "Bursa olarak turizm kenti kimliğimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada kültür yolları da büyük önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin orta çalışması doğrultusunda Türkiye'nin en uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş yolunu tanıtıyoruz." dedi.

"Kültürlerarası diyalog"
UNESCO Kültürlerarası Diyalog Komitesi Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Dr. Mehmet Kalpaklı da, Evliya Çelebi'nin tarih adına önemli adımlar attığına işaret ederek, "İnsanlığın savaşı, zihinde başlar ve zihinde biter. Kültür yolları bu savaşların bitirilmesi noktasında büyük önem taşır. Evliya Çelebi Kültür Yolu üzerinden geçecek turistlerin de kültürlerarası diyalogu sağlarken aynı zamanda bu coğrafyayı tanıyacak olmaları önemli birer adımdır. Kültürlerarası diyalogun bu ruhaniyetli şehirde başlaması da çok önemli." diye konuştu.

"Babasultan köyü, emsalsiz bir köy"
Osmanlı tarihçisi Dr. Caroline Finkel ise, projenin detaylarını anlatarak, kültür yolunu keşfe çıkan araştırmacıların gördükleri ilgiden ve misafirperverlikten çok memnun olduğunu söyledi.

Yolu keşfe devam ettiklerini anlatan Finkel, "Osmanlı tarihçilerinin en büyüğü, bana kalırsa, Evliya Çelebi. Bu yol Evliya Çelebi'nin 1671 yılında çıktığı hac yolculuğunda geçtiği yol olması bakımından önemli. Bu yolculuğumuz sırasında herkes bize destek oldu. En çok ilgimi köylerdeki insanlar çekti. İzin almadan köylere girdiğimizde gösterdikleri misafirperverlikle bizi şaşırttılar." dedi.

Finkel, yolun devamındaki Herse köyünde de bir köprüye 'Evliya Çelebi Köprüsü' adının verilmesi çağrısında bulundu.

'Evliya Çelebi Kültür Yolu' projesi, en önemli gezgin ve anlatı ustalarından biri olan Evliya Çelebi'nin 1671'de İstanbul'dan başlayıp Hicaz'da sonlanan seyahati sırasında geçtiği güzergahları kapsayan, tarihi yeniden canlandırmayı ve kültürel bağları yeniden kurmayı amaçlayan uluslararası bir proje olarak öne çıkıyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir