• DOLAR 32.562
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2430.275
  • ...
Yemen`de Operasyon: 40 Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yemen`in kırsal bölgelerinde ordu ve muhalif gruplar arasındaki çatışmalar devam erken, askeri yetkililere göre kuzey Arhab bölgesindeki silahlı muhaliflerin hedefi başkent Sana havaalanını kontrol altına almak.

Başkent yakınlarında bulunan ve savaşın giderek şiddetlendiği dağlık bölgelerde, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih`in oğlu Ahmed Salih`e bağlı mekanize birlikler ve kuzey bölgesinin en büyük karargahının, muhaliflerle savaşı bir aya yakın bir süredir devam ediyor. Bölgenin en kritik noktası ise Uluslararası Sana Havaalanını yukardan gören El Sama tepesi.

Bölgedeki çatışmalar gece saatlerinde şiddetleniyor. 3. piyade tugayının komutanları, bölgedeki muhaliflerin "sivil halkın hayatını hiçe saydıklarını ve masum köylüleri bu savaşa alet ettiklerini" ifade etti.

Arhab bölgesinin dağlık yapısının muhalif General Ali Muhsin`in askerlerine ve Islah cemaatinin silahlı üyelerine avantaj sağladığı belirtilirken, askeri kaynaklar muhaliflerin ağır silahlara sahip olduğunu ve gündüz yapılan hava harekatlarındaki isabet oranının az olduğunu aktarıyor.

Sana havaalanına iniş yapacak uçakların seferlerinde de çatışmalar nedeniyle, son iki gündür gecikmeler oluyor.

BÖLGE HALKININ TRAJEDİSİ

Güney Abyan eyaletine bağlı Zincibar bölgesindeki operasyonlarda ise bölge halkı ABD`nin düzenlediği insansız hava saldırılarından korunmak için silahlı grupları köylerden uzaklaştırıyorlar.

Zaman zaman ABD insansız uçaklarının da operasyonlara katıldığı Abyan bölgesinde, silahlı gruplarla ordu arasındaki çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor. Zincibar`a bağlı Lavdar bölgesinde, onlarca silahlı aşiret üyesinin örgütle bağlantılı olduğu bilinen yerleşimcilerin evlerine baskınlar düzenlediği belirtiliyor.

Baskını düzenleyen aşiretler adına konuşan Tevfik El Cüneydi, silahlı grupları köylerinde istemediklerini ve bölgeye yapılan operasyonlarda büyük kayıplar verdiklerini ifade etti. Cüneydi, özellikle ABD`nin hava saldırılarından çok korktuklarını, köylerini militanlardan temizlemeye çalıştıklarını anlattı.

Bölgedeki operasyonları yöneten bir general ise silahlı gruplar ile mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ve halkın artık hava saldırılarının sebebinin El Kaide olduğunu anladığını, böylece mücadelenin daha da kolaylaştığını dile getirdi.

Öte yandan bölgede polis, güvenlik güçleri ile silahlı gruplar arasında meydana gelen çatışmalar sırasında dost ateşi ile ölenlerin sayısı 40`a yükseldi.

Adı açıklanmayan bir Yemen güvenlik yetkilisi, hükümet güçlerinin düzenlediği ve El Kaide`nin hedeflendiği hava saldırılarında yanlışlıkla hükümet yanlısı aşiret üyelerinin öldürüldüğünü itiraf etti.

Dünya Bülteni

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir