• DOLAR 32.604
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2496.757
  • ...
Gölün kenarında bir bardak suya muhtaç yaşıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van Gölü sahilinde bulunan Yeşilsu köyü ve Yabalı mezrası sakinleri koca Van Gölü'nün kıyısında susuzluktan şikâyet ediyorlar. Köy sakinleri, köyde sadece bir sondaj kuyusunun olduğunu ve bu kuyunun da kendilerinin ihtiyaç duyduğu suyu temin etmekte yeterli olmadığını ifade ederek, "Tarlalarımızın hepsi susuzluktan kurudu" diyerek yaşadıklarına adeta isyan etti.


Sarımemet Barajı Projesi kapsamında Timar bölgesinde bulunan köylere su verildiğini, ancak Aşağıda kalan 16 köye proje kapsamında olmasına rağmen su verilmediğini belirten köy sakinleri, yıllardır bunun mücadelesini verdiklerini, ancak bir türlü olumlu bir sonuca ulaşamadıklarını dile getirdiler.


"Köyümüzde suyu içilebilen sadece bir sondaj var"
Köy sakinlerinin büyük bir kısmının balıkçılıkla geçimlerini sağladığını belirten Yeşilsu Köyü Muhtar Azası Tahir Ateş, köy halkının daha önce tarımla uğraştığını, ancak sulama suyu olmadığı için tarımı nerdeyse tamamıyla terk ettiğini ifade ederek, "İçme suyumuz ilkbahar aylarında boldur. Ancak yaz aylarından azalıyor. Köyümüzde sadece bir sondaj var. Onun da yaz aylarında suyu azaldığı için sıkıntı yaşıyoruz. Sulama suyumuz ise hiç yok. Sarımemet Barajı var, köylerin üzerinde. Birinci Kanal Projesi'nde köyümüz de vardı. Sadece bizim köy değil çevrede bulunan16 köy vardı." dedi.


"16 köy bu kanaldan mahrum bırakıldı"
Anavatan Hükümeti döneminde bu projeleri aşağı köylere verildiğini öne süren Aza Tahir Ateş, "Şimdi bu kanalın geçtiği yer sadece belli kesimlerin köylerini kapsıyor. 16 köyü bu kanaldan mahrum ettiler. 25 bin hektar alanın projesini Ankara'ya gönderdiler. Diğer köylerin torpilleri vardı. Kanal parasını almak için kanalı arazilerinin içerisinden geçirdiler. Bizleri de bu sudan mahrum bıraktılar. DSİ'ye müracaat ettik. Suyun yeterli olmadığını iddia ettiler. Hâlbuki barajın üçte biri akmıyor. Kanalı şehrin göbeğine akıtmışlar. Şehirde ne arazi var ne ekilecek bir yer nede bir ağaç. Şehir hepsi apartman olmuş kimse de o sudan faydalanıyor. Ama bu 16 köyün üzerine bir yavru kanal verdiklerinde bizlerin su sorunu da çözülür." şeklinde konuştu.


Seçim sürecinde sıkıntılarını milletvekillerine aktardıklarını belirten Aza Tahir Ateş, seçim sürecinde kendilerine söz verildiğini ancak seçimlerden sonra yüzlerine bile bakılmadığını ifade etti.


"Gölün kenarında yaşıyoruz ama bir bardak suya muhtacız"
Köylerinde şebeke suyu olmadığını belirten köy sakinlerinden Muhammed Selim Işık, kendi imkânlarıyla köyün yukarısında bulunan küçük bir göletten evlerinin önüne su çektiklerini ve bu suyunda çamurlu aktığını belirterek, "Gölün kenarında yaşıyoruz ama bir bardak suya muhtacız. Devamlı müracaat ediyoruz suyumuz azdır köyümüze şebeke suyu verilsin diye... Ancak yetkililer sesimize kulak vermiyorlar. Kışın çilemiz daha da artıyor. Evlerimizde şebeke suyu yok. Çok sıkıntı yaşıyoruz yetkilerden talebimiz bu sıkıntılarımızı görmemeleri ve buna bir çözüm getirmeleridir." diyerek mağduriyetlerini dile getirdi.


"Hiçbir şey ekemiyoruz"
En büyük sıkıntılarının susuzluk olduğunu söyleyen köy sakinlerinden Metin Ateş de hemen yanı başlarında bulunan Göllü köyünde Sarımemet Barajı'ndan gelen suyun Van Gölü'ne aktığını belirterek, "Bu su çok rahat bir şekilde buraya getirilebilir. Ancak ilgilenen yok. Su sorunu çözülse Herkes kendi sebzesini meyvesini eker. Ekinini eker ektiğini biçer. Buğdayını biçer bir sürü imkân gelir. Ama su yok. Domates ekiyorsun üç günde koruyor. Su olsa her şeyi eker başkasına muhtaç olmayız. Bunun çözümü başımızdaki insanların insafına gelmesiyle olur. Büyükşehir olduk. Artık buna bir el atmaları gerekir." dedi.


"Bağ ve bahçemiz kurudu"
Yeşilsu köyüne bağlı Yabalı mezrası sakinlerinden İrfan Ebinç, aynı sıkıntıdan muzdarip olduklarını belirterek, içme sularını sondajdan elde ettiklerini, bunun ise sadece günde 4 saat aktığını, buna rağmen kendisine 30 bin TL elektrik faturası geldiğini öne sürerek, "Yukarıdaki köylerden kanal geçti ama buradan geçirtmediler. Bağımız, bahçemiz de kurumuş durumda. Gölet bir ay önce yapıldı ama su yok." diye konuştu.


Sarımemet Barajı'ndan köylerine su gelmesi için yapılan projelerin iptal edildiğini iddia eden mezra sakinlerinden Abdullah Aygar ise "Projeye verilen kodlar halen arazimizin içerisinde yere gömülüdür. Ama zenginler su kanalını tapulu arazilerinin içersinden götürdüler. Tek isteğimiz Sarımemet barajındaki suyun köyümüze ve mezramıza da ulaştırılmasıdır." ifadelerini kullandı.


Eski Vali 'Tatil Köyü' olacak demişti
Öte yandan eski Van Valisi Münir Karaloğlu, önceki sene yaşanan depremlerden sonra ziyaret ettiği Yeşilsu köyü sakinlerine köyün 'Tatil Köyü' olacağı ve köyde balıkçılıkla uğraşanlar için ise balıkçı barınağı ve iskele yapılacağı sözünü vermişti.


Son Valiler Kararnamesi ile Bursa'ya giden eski valinin sözünün yerine getirip getirilmeyeceği ise merak ediliyor. (Murat Dalgın/Mehmet Aldemir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir