• DOLAR 32.379
  • EURO 35.055
  • ALTIN 2325.448
  • ...
YAŞ Yarın Toplanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ağustos ayı olağan toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu`nda yarın yapılacak.

Toplantıya Başbakan Erdoğan`ın yanı sıra, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkan Vekili Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel katılacak.

Toplantıya, emekliliklerini isteyen Orgeneral Işık Koşaner, Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Orgeneral Hasan Aksay ile ``Balyoz Planı`` soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı katılmayacak.

Başbakan Erdoğan`ın başkanlığındaki Şura üyeleri yarın öğle saatlerinde Anıtkabir`i ziyaret edecek.

Şura kapsamı dışındaki orgeneral ve oramiral atamalarında ise kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı görevleri için yeni komutanlar belirlenecek.

Bu arada Kara Kuvvetleri EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de orgenerallik rütbesindeki bekleme süresini bu yıl itibariyle tamamlıyor. Atamaların ardından boşalacak orgeneral ve oramiral rütbeleri için korgeneraller ve koramiraller arasından terfiler yapılacak.

Yüksek Askeri Şura Ağustos ayı olağan toplantılarında terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri`nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK`yı ilgilendiren öteki konular görüşülüyor.

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri Yüksek Askeri Şura dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor. TSK Personel Kanunu`na göre kuvvet komutanları ve Genelkurmay İkinci Başkanının atamaları Genelkurmay Başkanının teklifi, Milli Savunma Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname ile yapılıyor. Jandarma Genel Komutanının ataması için de Genelkurmay Başkanının teklifi, İçişleri Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname gerekiyor.

YAŞ toplantısı 4 Ağustos Perşembe günü sona erecek. Şura`da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir