• DOLAR 32.332
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2320.606
  • ...
Hasankeyfliler yolu kapatıp eylem yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Evleri ve dükkânları Ilısu Barajı Gölü altında kalacak olan Hasankeyf ilçe sakinleri, kendileri için inşa edilen Yeni Hasankeyf`teki konutların fiyatlarının yüksek olması ve kendi oturdukları evler ve dükkanlara düşük fiyat biçilmesinden dolayı yolu kapatıp eylem yaptılar.
 
Sabahın erken saatlerinden itibaren ilçe sakinleri ve esnafı, kepenk indirip eylem yapmak üzere köprüyü kapattı.
 
Hasankeyfliler, ellerinde "Hasankeyf satılık değildir", "Mağaramıza razıyız, villalar size kalsın", "Çocukluğumuzu çaldınız, bırakın geleceğimizi yaşayalım" ve "Biz dilenci değiliz" dövizleri taşıyarak sık sık sloganlar attılar.
 
Ardından Hasankeyf Köprüsü`nü yola kapatan Hasankeyfliler, DSİ yetkililerinin kendileriyle görüşmeyene kadar yolu trafiğe açmayacaklarını belirterek oturma eylemi gerçekleştirdiler.
 
Eylem yapılan yere gelen İlçe Kaymakamı Temel Ayca, İlçe Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ve ilçe mülki amirleri, uzun uğraşlar sonucu Hasankeylileri ikna etme çalışmalarını sürdürdü.
 
Yaklaşık 2 saat süren ikna etme çalışmalarında zaman zaman erginlikler yaşandı. Eylemde kapanan yolda, uzun araç kuyruklarının oluşmasına sebep oldu.
 
Yetkililerin uzun süren ikna çalışmalarının ardından kendileriyle görüşülecek olan Hasankeyfliler, yaklaşık 2 saat süren eylemlerine son verdi.
 
Yaptıkları eylem hakkında Hasankeyfliler adına konuşan Şevket Altuğ, amaçlarının mağduriyetlerini yetkililere duyurmak olduğunu belirterek, "Kamulaştırmada olan evlerimizi, malk, mülklerimizi ve işyerlerimizi bize danışılmadan çok düşük bir fiyat biçmeleri ve yeni konutlara da çok yüksek fiyat biçmelerinden dolayı eylem yapıyoruz. Bizim şuan oturduğumuz evlere 30-40 bin TL gibi bir fiyat biçiyorlar. Yeni konutlara ise yaklaşık 180 bin TL gibi fiyat söylüyorlar. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil." dedi.
 
Yaptıkları eylemin ne ilk ve ne de son olacağını vurgulayan Altuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim 40-50 yıllık mağduriyetimizi bir nebze olsa giderdikten sonra Yeni Hasankeyf`e gidip gitmeyeceğimizi konuşacağız. Önce buradaki istimlakları standartlara göre uygun olmak kaydıyla belirtmeleri gerekiyor. Bunun dışındaki hiçbir şeyi bu halk kabul etmiyor. Yaptığımız eylem çok ufak bir eylemdir. Eylemimiz sonuç vermezse canımıza bile mal olacaksa eylemlerimizi sürdüreceğiz. Bunu bizi temsil eden bakanlarda duysun. Bu sorunu Başbakana iletmelerini istiyoruz. Aksi takdirde bunun vebali çok büyük olacaktır."
 
Yapılan basın açıklamasının ardından yol trafiğe açıldı.
 
Hasankeyf ilçe sakini ve esnafı, oturdukları evlerine 30-40 bin TL ve dükkânlarına ise yaklaşık 10 bin TL gibi bir fiyat biçildiğini ileri sürdü. Hasankeyfliler, kendilerine yapılan yeni konut fiyatlarının da yaklaşık 180 bin TL ve dükkânlar içinde 290 bin TL gibi bir fiyat biçildiğini öne sürdü.
 
Hasankeyfliler, Yeni Hasankeyf`e kurumların taşındığını ama 1-2 seneye kadar konutların yapılamayacağından dolayı mağdur bırakılacağını ifade ediyor.
 
Eylemciler, bugün yapılacak görüşmeler sonuç vermediği takdirde eylemlerin devam edeceğini kaydettiler. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir