• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
Irak`ın `Beyin Takımı` Yok Oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Iraklı Ali Semin, Irak`ta 10 yılda 5 bin akademisyen ve düşünürün hayatını kaybettiğini, 20 bin civarında doktor ile bilim adamının yurt dışına göç etmek zorunda kaldığını belirterek, "Maalesef bir ülkenin beyin takımı yok olmaktadır" dedi.

Kocaeli`de iki gün süren "Uluslararası Güvenlik Kongresi"nde "ABD İşgali Sonrasında Irak`ta Milli Güvenliğin Kurumsallaşması Sorunu" adlı bildiri sunan Semin, yaptığı açıklamada, ABD`nin Irak`a 2003 yılında atadığı Paul Bremer`in ilk işinin Irak güvenlik güçlerini dağıtmak olduğunu savundu.

"Demokrasi ve özgürlük yerine kan geldi" diyen Semin, "Bugün Irak`ta resmi rakamlara göre 2003`ten bu yana 450 bin kişi hayatını kaybetti. Bunun yanında 5 milyondan fazla çocuk yetim kaldı. Bunların dışında Irak`ta bugün fidye için adam kaçırılıyor ve suikastler düzenleniyor. Özellikle akademisyen, gazeteci, düşünürlere karşı yapılıyor. `Biz Saddam devrildi, rejim değişti` diyoruz ancak Irak`ın beyin gücü de değişti. Irak`ın beyin gücü de göçe zorlanıyor" şeklinde konuştu.

Iraklı doktorlar ve akademisyenlerin çoğunluğunun güvenlik sorunları ve tehditler nedeniyle yurt dışına kaçmak zorunda kaldığını dile getiren Semin, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bugüne kadar elimizdeki raporlara göre Irak`ta 5 bin akademisyen ve düşünür hayatını kaybetti. Bunların yanında 20 bin civarında doktor ile bilim adamı yurt dışına göç etmek zorunda kaldı. Bu, Irak`ın beyin takımı. Maalesef bir ülkenin beyin takımı yok olmaktadır. Sadece 2013 yılının ilk 9 ay içerisinde Irak`ta hayatını kaybeden ve yaralanan kişi sayısı 18 bini bulmuştur. Her gün ortalama 50 kişi yaşamını yitiriyor ve yaralanıyor." 

Bu haberler de ilginizi çekebilir