• DOLAR 32.572
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2431.545
  • ...
VAN - Bu yıl soğuk havaların kendini erken göstermesi, Doğu`daki sebze üreticilerini zarara soktu. Van-Erciş karayolu üzerinde 200 dönüme yakın arazisinde patates üreticiliği yapan Yunus Ataş, soğuk havaların etkisiyle yaptıkları erken söküm nedeni ile 500 tona yakın zarar ettiğini belirterek, zararının yaklaşık 150 bin TL civarında olduğunu söyledi.

Açıklamasında bu seneki mahsulün iyi olduğunu, fakat kışın ani bastırması ile birlikte, patatesleri erken söküm yapmak zorunda kaldıklarını belirten Ataş, "200, 220 dönüm arazi üzerine yazlık ve kışlık patates ektik. Yazlıkları bir ay önce söktük. Kışlıkların sökümünü de şimdi yapıyoruz. Kışlık patatesleri erken kaldırdığımız için tonajda çok fark ediyor. Dönümünden beş altı ton alacakken, ancak üç dört ton alabiliyoruz. Evdeki hesap çarşıya uymadı. Kışlıkları bir ay erken aldık. Bu ekmiş olduğum iki yüz yirmi dönümlük tarlada yaklaşık 500 tona yakın zarar ettik. Bu da 150 bin TL civarında zarar oluyor." dedi.

Halkımız yerli ürünleri tercih etmeli
Ataş açıklamasının devamında, "Patatesleri toptan fiyatına Van sebze haline veriyoruz. Geçen seneye oranla bu seneki fiyatlardan gayet memnunuz. Halkımızın yerel üreticilere yardımcı olması gerekir. Sebze ve meyvesini kendi üreticilerinden alması lazım... Hâlbuki halkımız kendi üreticisine değil de dışarıdaki yabancı üreticilere rağbet ediyor. Dışarıdan gelen mala bir TL veriyor. Yerli üreticisinin ürününe ise yarı fiyat veriyor. Hâlbuki bunun tam tersi olması gerekir." ifadelerini kullandı.

Aktaş son olarak, sebze üreticilerinin hiçbir destek almadıklarını, bunun için de yetkiliklerin kendilerine katkı sunmalarını istedi. (Mehmet Aldemir - İLKHA)