• DOLAR 32.414
  • EURO 35.705
  • ALTIN 2324.93
  • ...
 İlk Kürtçe Tabela Takılan Köy!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tunceli merkeze 18 kilometre uzaklıkta bulunan Xaceriye köyünün ismi, 1960`lı yıllarda Güdeç olarak değiştirildi. O tarihten bu yana Güdeç olarak anılan ve 1990`lı yıllara kadar 70 hanenin yaşadığı köy, yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle boşaltıldı.

Uzun yıllar boyunca köylerine gidemeyen köylüler, Kürt sorununun demokratik çözümü yönünde atılan adımlarla köylerine dönmeye başladı. Köylerine dönen köy sakinleri köy ihtiyar heyetinin aldığı karar doğrultusunda köylerine eski isminin verilmesi için imza kampanyası başlattı. Köye eski isminin verilmesi talebiyle toplanan imzalar Tunceli Valiliği`ne iletildi. Valilik de İçişleri Bakanlığı`nın onayıyla 11 Nisan 2013 tarihinde köye eski isminin verilmesine karar verdi.

Köy sakinleri bugün, köylerinin eski isminin yazılı olduğu tabelayı dikti.

Köy sakinleri adına açıklama yapan Haydar Çetinkaya, "Köyümüzün adı 11 Nisan 2013 tarihinde yaptığımız başvuru üzerine resmi olarak değiştirildi. Bu tarihten sonra çıkarılan tüm kimliklerde köyümüzün eski adı yazıyor. Bizim açımızdan bu değişiklik son derece sevindirici durum. İsim değişikliğinden dolayı köyün eski tabelasını sökerek yerine yenisini koyduk. Bunun Tunceli adının Dersim olarak değiştirilmesine de öncülük edeceğini düşünüyoruz." dedi.

Köylerine eski isminin verilmesinden mutlu olduklarını belirten köylüler, köylerinin sorunlarının da çözümünü beklediklerini ifade etti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir