• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
Kurban: Zengin ve fakirin buluşma noktasıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Yaklaşan Kurban Bayramı münasebetiyle açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Öztürk, insanların kurban ibadetini aksatmalarının daha çok kurban vermelerine sebep olduğunu ve kurbanın zengin ile fakirin buluşma noktası olduğunu söyledi.

 

Hz. İbrahim'in (A.S.) oğlunu kurban etmesinden vazgeçirilip kendisine bir hayvanın kurban olarak gönderildiğini hatırlatan Öztürk, bu hayvanın kurban edilmesinin insan kanının akmasını durdurduğunu dile getirdi.

 

Günümüzde insanların kurban ibadetini aksatmalarının kan akmasına neden olduğuna dikkat çeken Öztürk, kurban ibadetinin belaları ve musibetleri uzaklaştırdığını ifade etti.

 

Kurban ibadetinin aksatılmaması gerektiğini söyleyen Öztürk, "Bugün kurbanın unutulan en büyük hikmetlerinden birisi yalnızca fakirin karnını doyurma meselesi değildir. Mühim bir yanı vardır. Aynı zamanda Allah kurbanı musibetlerin sıkıntıların belaların define vesile kılmıştır. Kurbana bir de bu yönden bakmak gerekir." dedi.

 

Bayramların Allah tarafından ilahi bir armağan ve lütuf olarak takdim edildiğini dile getiren Öztürk, İslam dininin bayramlar vesilesi ile sevinçlerin ve mutlulukların paylaşılmasını istediğini aktardı.

 

Kurban bayramının sosyal yardımlaşmayı öne çıkaran, varlıklı insanlarla muhtaç insanlar arasında bir köprü vazifesi gördüğünü kaydeden Öztürk, "Kurban vesilesi ile ulaştırdığı paketler, etler, onlar arasında sevincin oluşmasına kaynaşmasına vesile olmaktadır. Hatta dinin diğer pratiklerinde olduğu gibi kurbanda da bu kurban faaliyetleri muhtaç insanlarla imkan sahibi insanlar arasında köprü olmaktadır. Sevginin ve saygının aktığı bir köprü olmaktadır. Yukarıdan merhametin aşağıdan da yukarıya doğru sevginin aktığı bir köprü olmaktadır. Varlıklı insanlarla muhtaç insanlar arasında geliş ve gidişleri temin eden, katkı sağlayan bir köprü olmaktadır. Aradaki uçurumların oluşmasına mani oluyor. Kaynaşmanın ve sevinçlerin oluşmasının vesilesidir." diye konuştu. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir