• DOLAR 32.581
  • EURO 34.747
  • ALTIN 2486.686
  • ...
 `And`ı gitti caddede ismi kaldı yadigar!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Gazeteport`ta yer alan habere göre; Okullarda okutulan andımız 80 yıl sonra kaldırıldı. Başbakan Erdoğan, dün andın yazarı Milli Eğitim eski Bakanı Dr. Reşit Galip için ``Türkçe ezan zulmünün de mimarıydı`` dedi. Andı kaldırılan Reşit Galip`in adı halen Ankara`nın Gaziosmanpaşa semtinde bulunan bir caddede yer alıyor.

 
Başbakan Erdoğan, Galip için ``Andımız metninin yazarı tartışmalı bir isim olan doktor Reşit Galip’ti. Türkçe ezan zulmünün mimarlarından, Türkçe ezan metninin yazarlarındandı. Reşit Galip, insanları kafataslarına göre sınıflandıran anlayışı destekleyen sözüm ona bir bilim insanıydı`` dedi.
 
REŞİT GALİP KİM ?
Reşit Galip, 1893 yılında Rodos`da doğdu ve 1934`de Ankara`da öldü. Tıp Fakültesini bitirdi. Aydın Milletvekilliği, 1932-1933 arasında Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Tarih-Türk Dil Kurumu Başkanlığı yaptı. Balkan Harbi ve I. Dünya Savaşı`na katıldı. Şeyh Sait İsyanı sonrası Ankara İstiklal Mahkemesi`nde görev yaptı. Atatürk`e yurt gezilerinde eşlik etti.
 
Bakan iken yazdığı öğrenci andı 80 yıl okullarda okutuldu. Andın ilk hali ``Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam; küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, özümden çok sevmektir. Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun`` biçimindeydi. 
 
And, 1972`de değiştirildi ve andın sonuna "Ey bu günümüzü sağlayan Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türküm diyene`` cümlesi eklendi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir