• DOLAR 32.573
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2426.322
  • ...
Kızıltepeli Bayanlar Tesettür İçin Bir Araya Geldiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mustazaflar ile Dayanışma Derneği Kızıltepe Şubesi, İslami STK`lar tarafından Türkiye genelinde başlatılan "Tesettür Seferberliği" kampanyası çerçevesinde, "Tesettürün Günümüzdeki Önemi" konulu bir seminer düzenledi.

Dernek binasında yapılan seminer, kız ilahi grubunun okuduğu ilahilerle başladı. Kızların başörtüsü üzerine seslendirdiği ilahi ve ezgiler duygulu anların yaşanmasına sebep oldu.

Tesettürün Günümüzdeki Önemi
Seminerde konuşan Zehra Ökten, tesettürün anlamının örtünmek, gizlenmek olduğunu belirterek, "Örtünme tüm ilahi kaynaklı dinlerde farz kılınmış bir emirdir. İnsanın örtünme ihtiyacı ilk insan Hz Adem ve Havva ile başladı.

Çıplaklığın çirkin bir şey olduğunu Allah-u Teâlâ şöyle belirtir: "Ey Ademoğulları! Avret yerlerini kendilerine açmak için, elbiselerini soyarak ana babanızı cennetten çıkardığı gibi, şeytan sizi de saptırmasın. Çünkü o ve kabilesi, onları göremeyeceğiniz yerden sizi görürler. Şüphesiz biz şeytanları, iman etmeyenlerin dostları kılmışızdır." (Araf: 27)" dedi.

Şeytan insanı ilk olarak çıplakla vurdu
Şeytanın insanı ilk olarak çıplaklıkla vurmasının dikkat çekici olduğunu dile getiren Ökten, Allah`u Teâlâ`nın bütün hayvanları tabii bir örtü ile donattığı halde, insanların örtünmesini ilk insan ile emretmekle beraber bunu insanın kendi iradesine bıraktığını ifade etti.

Müslüman`ın Allah`ın emrini yerine getirmesi konusunda acele etmesi gerektiğini dile getiren Ökten, tesettürün birçok hikmeti ve faydası olduğunu belirterek, "İnsanı yaratan Allah`u Teâlâ insan için neyin iyi neyin kötü olduğunu en iyi bilendir. Dolayısıyla Allah`u Teâlâ tesettürü emretmişse Müslümanlar olarak bizlerin kayıtsız şartsız bu emre icabet etmesi gerekir" diye konuştu.

Örtünmenin Amacı Korunmaktır
Örtünmenin amacının başkalarının bakışlarından korunmak olduğunu belirten Ökten, "Mümin erkeklere söyle: Gözlerini sakınsınlar ve ırzlarını korusunlar. Bu kendileri için daha temizdir.", "Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Ziynet yerlerini açmasınlar" (Nûr:24-31) ayetlerini hatırlatarak, "Göz sakınması ırz korumadan önce zikredilmiştir. Amaç fuhşa giden yolu kesmektir.

Şekli tesettüre bürünen birçok kişi tesettürün asıl amacını kavrayamamış olacak ki hal ve hareketleri ile konuşma ve ilişkileri ile yabancı erkelerin dikkatlerini üzerine çekmeye çalışmakta adeta özel çaba sarf etmektedir. Tesettürün ruhundan uzak bir örtü, kul üzerindeki sorumluluğu kaldırmaz, bilakis daha da ağırlaştırır. Şeklen kılınan namaz ve tutulan orucu Allah kabul etmeyip kulun yüzüne çarpacağı gibi örtü emrini de şeklen yerine getirenlerin amelini de kabul etmeyecektir. Çünkü asıl tesettür takvadır" şeklinde konuştu.

Müslüman Bayan Tesettürle Dışarıdan Gelebilecek Zararlara Karşı Korunur
Örtü sayesinde Müslüman kadının özel bir konum kazanarak dışarıdan gelebilecek rahatsız edici davranış ve bakışlardan korunduğunun altını çizen Ökten, "Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mümin kadınlara da, dış elbiselerini üzerilerine giymelerini söyle. Bu onların tanınıp kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok yargılayıcı ve çok esirgeyicidir." Ahzab süresi 59. Ayeti hatırlattı.

Ökten, Tesettürün, Müslüman kadının hür olduğunu, bir dini temsil ettiğini ve yabancıya karşı vücudunun haram/yasak olduğunu ilan ettiğini vurgulayarak, tesettürsüzlüğün ve açık saçıklığın eşler arasındaki karşılıklı güveni kırarak, aile huzurunu da bozduğunu söyledi.

Her Ortamda Tesettüre Dikkat Edilmeli
Nikahı düştüğü halde akraba olduğunu düşünerek kendini sakındırmanın çok tehlikeli davranışlardan olduğunu dile getiren Ökten, yakın akrabalar içinde olabilecek nahoş bir durumun sıla-i rahme zarar vereceği gibi telafisi mümkün olma yan zararlara da yol açacağına dikkat çekti.

Düğün ve sevinç anlarında da tesettüre gereken önemin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Ökten, "Sanki düğün vb. sevinçli zamanlarda tesettüre riayet etmemek caizmiş gibi kadın erkek karışık halay çekip oynamaktadırlar. Bazen başka zamanda tesettürüne riayet edenler dahi düğün olunca kendini toplumsal havaya kaptırarak yabancı erkeklerin bakışlarına kendilerini maruz bırakmaktadırlar. Ölüm ve ağır musibetler esnasında da duygularına hakim olamayıp yabancı erkeklerin yanında açılmaması gereken yerlerinin açılmasına zemin hazırlayıp harama yol açılmaktadır." dedi.

Ökten, örtünmemenin kadınlara özgürlük gibi gösterilmesinin de ayrı bir fecaat olduğunu ifade ederek, "Çünkü bir kadının şahsiyeti, ahlakı ve ruhi yüceliği ile toplumda yer edebilmesi ve şahsiyeti ile erkeklerle iletişim kurmasının tek yolu örtüdür. Bu zamanda İslam`ın şiarı olan örtünmeye riayet etmek beraberinde bedel isteyen bir davranıştır. İmanın kor ateş haline geldiği bu asırda imanın sembolü olan tesettürün İslam düşmanlarının gözüne sokarcasına giymek cihad gibi sevap kazandırır" diye konuştu.

Tesettür Seferberliğine Çağrı
Tesettürün, İslam`ın kalesi olduğunu ve bu kaleyi korumayarak, düşmanın içeri girmesine mani olmanın her biri Zeynep olan iffet abidesi Müslüman kadınların direnişiyle olacağını belirten Ökten, tüm Müslümanları başlatılan tesettür seferberliğine katkı vermeye davet etti.

"Gelin hep beraber toplumda yaygınlaşan bu açık saçıklığa dur diyelim" diyen Ökten, "Başta kendimiz bu konuda gerekli bilgi donanımına sahip olup çevremizi, akrabalarımızı bilinçlendirelim. Bunu yaparken de hiçbir kınayıcının kınamasından korkmadan, alay, tahkir ve sataşmalarına aldırmadan bu kutsal görevi yerine getirmeye çalışalım. Biz Müslümanlar ihlas ile çalıştığımızda Allah`ın yardımını da celbedeceğimiz için başarı şansımız daha fazla olacaktır." Sözleriyle konuşmasına son verdi.

Program, kız ilahi grubu seslendirdiği ilahilerle sona erdi.

Masum Erden - İLKH

Bu haberler de ilginizi çekebilir