• DOLAR 32.507
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2430.558
  • ...
"Makineleşme el emeğini öldürdü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Küçücük ayakkabı tamir tezgâhıyla Vanlı Muhittin Deniz, 33 yıllardır ayakkabı tamiriyle aile geçindirdiğini belirterek, son yıllarda sektördeki ucuz ayakkabıların işlerini bitirme noktasına getirdiğini söyledi. Muhittin Usta, geçmişte parlak sektörlerden olan ayakkabı tamirciliğinin bitme aşamasına geldiğini ifade etti.

 

33 yıllık iş hayatını İLKHA'ya anlatan Muhittin Usta, yaklaşık 33 yıldır aynı noktada ayakkabı tamiri yaparak geçimini sağladığını ancak son yıllarda makineleşme ve kalitesiz ayakkabıların piyasaya çıkmasıyla iş yapamaz hale geldiğini belirterek, 33 yıllık mesleğinde artık ekmek parasını dahi çıkaramadığını anlattı.

 

1980 Yılından bu yana Hz Ömer Camii Kampüs Durağı'nda açtığı küçük ayakkabı tamir tezgahında hizmet verdiğini söyleyen Muhittin usta, bu işe çocuk yaşta başladığını ifade ederek, mesleğini devam ettirebilmek için yetkililerin kendisine sahip çıkmasını istedi.

 

"Alınan ayakkabılar tamir edilerek yıllarca giyilirdi"
11 yaşında bu işe çırak olarak başladığını belirten Muhittin Usta, "Bu günlere kadar getirdik. Tabi ilk işe başladığımız zaman şimdiki gibi ayakkabılar ucuz değildi. Onun için alınan ayakkabılar tamir edilerek yıllarca giyilirdi. Kösele ayakkabı ve çarık diye adlandırdığımız ayakkabılar vardı. Bunlar oldukça pahallı ve sağlamdı. O yüzden ayakkabı alanlar yıllarca bunları tamirden geçirerek giyerdi. Bu sayede bize de iş çıkardı. Yıllarca yaz kış demeden bu tezgâhımı burada çalıştırdım. Çok kötü günler yaşadım, defalarca zabıtaların baskısına maruz kaldım. Ancak yapacak başka bir iş olmadığı için bu işi yaptım. El emeği ve alın teri ile çocuklarıma baktım ve evimi geçindirdim. Şimdi ise, makineleşme ve ayakkabı sektörünün gelişmesi, ucuz ayakkabıların ortaya çıkması işlerimizi bitirme aşamasına getirdi." dedi.

 

"Bu işle artık günlük ekmek paramı bile çıkaramıyorum"
Yetkililerden ya kendi mesleğinde bir iş imkanı sunmalarını ya da farklı alanda bir iş vermelerini isteyen Deniz, "Yaz kış demeden yıllardır bu işi yaptık. Yaz kış böyle duvar diplerinde ve açıkta çalışıyorum. Özellikle kışın çok sıkıntı yaşıyorum. Yetkililerden bana ya bir iş vermelerini ya da mesleğimi devam ettirebilmem için imkan sağlamalarını istiyorum. Çalışma kabiliyetim ve gücüm yerindedir. Ancak bu işle artık günlük ekmek paramı bile çıkaramıyorum." diye konuştu.

 

Ayakkabılarda taban ve topuk değişimi, dikiş, boyama gibi işleri yaptığını belirten Muhittin Usta, "Eski ayakkabı topukları tahtadan yapıldığı için çok daha sağlamdı ve tamir edilebiliyordu. Şimdi ise bunlar plastikten yapıldığından aşınmanın erken olduğunu bunların ortasının da boş olmasından dolayı tamirinin yapılmadığını ifade etti. (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir