• DOLAR 32.386
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2326.429
  • ...
Çocuklarda görülen göz hastalıklarına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Dünya Görme Günü nedeniyle açıklama yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Murat Moray, ilkokul çağına gelen her çocuğun mutlaka tüm göz muayenesine götürülmesi gerektiğini, bu muayenede her iki gözün ayrı ayrı kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Bazı çocuklar bu rahatsızlıklarını dile getirmiyor ya da getiremiyor! Aileler de bu durumu fark edemediklerinde çocukların başarısı azalıyor, zekâsında bir sorun olmadığı halde dikkat ve ilgilerinde hissedilir değişiklikler ortaya çıkabiliyor.

Okul döneminde çocuklarda sık görülen kusur ve hastalıkları sıralayan Op. Dr. Moray, miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurları ve bunların ortaya çıkardığı göz tembelliğinin yanı sıra, gözde ortaya çıkabilecek arpacık gibi enfeksiyonların da tedavisinin etkili bir şekilde ve erken dönemde yapılması gerekliliğini vurguluyor. Dr. Moray , "Tahtayı rahat göremeyen, kitabını sağlıklı okumayan; ödevlerinde yanlışlar yapan bir çocuğun okul başarısı düşeceğinden, düzeltilebilir sorunlar nedeniyle ortaya çıkan sıkıntılar önlenmelidir" dedi.

Her çocuğun gözüyle ilgili yakınmalarını ifade etmediğini, bazı çocukların da bu tür sorunları söylemediklerini, bu durumun özellikle de birinci ve ikinci sınıf çocuklarında sık görüldüğünü hatırlatan Op. Dr. Moray, öğretmen ve eğitimcilerin bu konuda daha hassas olmaları gerektiğini söyledi. Okulda çocukların daha iyi ışıklandırılmış ortamlarda ders görmelerinin önemine değinen Moray, öğretmenlerin çocukların 30-35 cm. mesafeden okuma ve yazma alışkanlığı kazanmalarının sağlanmasının göz sağlığı açısından gerekli olduğunu vurguladı.

Çocuklarda yaygın olarak görülen enfeksiyonların başında göz nezlesi ve arpacık olduğunu belirten Moray, her iki enfeksiyonun da temelinde, çocuktaki alerjik faktörler ve kirpik dibi iltihapların yatabildiğini söyledi. Belirtilerini ise çapaklanma, batma, yanma, kaşıntı ve göz sulanması olarak sıraladı.

Dr. Moray çocuklarda sık görülen diğer hastalıklar konusunda da şu bilgileri verdi:
"1- HİPERMETROPİ: Uzak ve yakın görmeyi etkilemesi nedeniyle çocuklarda en çok üzerinde durulması gereken gözlük kusurudur. Çocuğun uzak, yakını net görememe, iki gözle birlikte görme (derinlik hissi gelişimi) göz hareketlerini, netleştirme kabiliyetini, göz-el ilişkisi gibi temel görsel becerilerini öğrenmesi gecikiyor. Bu becerilerden biri yetersizse veya fonksiyonunu yerine getiremiyorsa, çocuk çalışmasını yaşıtlarına göre daha zor sürdürüyor. Bu da baş ağrısı, yorgunluk ve diğer göz problemlerine yol açabiliyor.
İki göz arasında göz kusurunun fazla olduğu durumlarda yüksek hipermetrop olan gözde kontakt lens takılması idealdir.

2- MİYOPİ: Uzağı görememe halidir. Çocuklar bu kusurun büyüklüğü(numara fazlalığı) oranında bu sorundan etkileniyor. Uzağı zorlukla ve yetersiz gören çocuk, öğrenme güçlüğü çekiyor, dikkat eksikliği sendromu yaşıyor, akıcı okuması ve çabuk algılaması engelleniyor. En yaygın tedavi biçimi uygun numarada gözlük verilerek yapılıyor. Bir gözün kırma kusurunun çok yüksek olup diğer gözün normal olduğu durumlarda ise yüksek olan göze kontakt lens kullanılabilir.

3- ASTİGMAT: Astigmatizma diğer gözlük kusurları gibi genetik özellik gösterebilir. Oluşuna göre uzak, yakın ya da her iki mesafeyi de etkileyebilir. Tedavisi uygun numarada gözlük verilerek yapılıyor. Objeleri ve tahtadaki yazıları iyi göremeyen çocuk öğrenme ve algılama problemleri yaşıyor. Bu da çocuğun eğitim ve sosyal alanında geri kalmasına neden oluyor. Okumasında gecikme, derslerinde geri kalma, özgüven eksikliği gibi sorunlara neden oluyor. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir