TÜİK personeline 'Çevre' semineri
TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğünde görev yapan personele, "Çevre ve Sağlık" semineri verildi.
DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü personellerine, 'Çevre ve Sağlık' konulu seminer verdi.
Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen seminere TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürü M. Salih Uras ve Bölge Müdürlüğünde görev yapan 50 personel katıldı.
Prof. Dr. Hamdi Temel, seminerde naylon poşetler, plastikler ve kullanım alanlarıyla ilgili bilgiler aktardı. Temel, hayatı kolaylaştıran plastiklerin çevre ve insan sağlığına verdiği zararlara dikkat çekerek, hassas davranılması gerektiğini belirtti.
Naylon aşkı öldürür!
Prof. Dr. Hamdi Temel, konunun ciddiyetini ortaya koymak amacıyla "Naylon Aşkı Öldürür!" kitabını yayınladığını, bilinçsizce kullanılan naylon ve plastiklerin verdiği zararların kamuoyuna aktarılmasında büyük yarar olduğuna dikkat çekti.
Kanserojen madde içeren naylon poşet ve plastiklerin kullanılıp atıldıktan sonra, ciddi problemlere neden olduğunu belirten Temel, "Kimyasal maddeler içeren naylon poşetler ve plastikler, sadece çevreye değil, hayvan ve insan sağlığına da zararlar veriyor." şeklinde konuştu.
Çin gibi bazı ülkelerde üretilen ucuz plastik oyuncakların, geri dönüşüme gönderilen plastiklerden elde edildiğini belirten Temel, "Bu ucuz oyuncakları bebekler oynarken defalarca ağzına götürüyor. Çocuklarımızı eğlendirelim derken, sağlıklarına zarar veriyoruz." diyerek ebeveynleri uyardı.
"Harekete geçilmeli"
Sorunun çözümüne yönelik Avrupa ülkelerinden örneklerde veren Temel, "Avrupa'da ki ülkeler sonunun ciddiyetinin farkındalar ve çeşitli önlemler alıyorlar. Örneğin naylon poşetler marketlerde ücretle satılıyor. Çeşitli şekillerle kullanımı cazip hale getirilen kese kâğıtları ya da bez torba ve fileler ağırlıklı olarak kullanılıyor. Ülkemizde de bu sorunu 10 kuruşa çözebiliriz. Naylon poşetler 10 kuruşa ücretle satılabilir. Bu gereksiz kullanılan naylon talebini ciddi boyutta azaltıyor. Reklam amaçlı basılan plastik ürünlere alternatif olarak firmalar kendi reklamlarını içeren bez torbalar dağıtabilir." dedi.
Seminer sonunda TÜİK Bölge Müdürü M. Salih Uras tarafından Prof. Dr. Hamdi Temel'e plaket takdim edildi. (İLKHA)