• DOLAR 32.582
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2416.345
  • ...
Hükümetten hak sahiplerine müjde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümet , 2-B niteliğinde orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı için düğmeye basarken, 2-B kapsamındaki arazilerin durumu da ortaya çıktı. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli yaptığı açıklamada 2-B kapsamındaki arazilerin satışı ile ilgili önemli bilgiler verdi. Geçmiş dönemlerde 2-B arazi bulunanlara tapu verildiğini belirten Canikli, "Ancak bu tapular 2-B şerhi düşülerek iptal edilmiş. Bu durumda olan araziler hak sahiplerine bedelsiz veya düşük bedelli verilecek" açıklamasını yaptı. 2-B arazi sahiplerinden alınan ecr-i misil bedelinin ise satış bedeli üzerinden düşüleceğini açıklayan Canikli, "Bu yöntemle 2-B sahiplerine kolaylık sağlanıyor" dedi.

Sadece yüzde 5`i değerli

2-B ile ilgili düzenlemelerin yıl sonuna kadar Meclis`te yasalaştırmayı planladıklarını anlatan Canikli, sözkonusu arazilerin miktarının 470 bin hektar olarak bilindiğine dikkat çekerek "Yapılan tespitlere göre bu arazilerin toplam miktarının 300 bin hektar olduğu ortaya çıktı" dedi.

2-B arazilerinin çok değerli olduğuna ilişkin kamuoyunda yanlış bir kanaat olduğuna dikkat çeken Nuretttin Canikli, "Yapılan tespitlere göre üzerinde konut veya işyeri bulunan 2-B arazileri toplam arazilerin sadece yüzde 5 veya 6`sı. Geriye kalan yüzde 95`i ise narenciye bahçesi, fındıklık, otlak veya yaylak gibi araziler" diye konuştu.

Hak sahiplerinin yüzde 95`i belirlendi

Anayasa Mahkemesi`nden vize alan yasanın yürürlüğe girmesi ile 2-B`deki hak sahiplerini tespitine başlandığına dikkat çeken Canikli, bugüne kadar hak sahiplerinin yüzde 95`inin tespit edildiğini, öncelikle satışın hak sahiplerine yapılacağını açıkladı. Canikli, arazilerin satışında 31.12.1981 tarihinin belirleyici olduğunu belirterek, "Bu tarihten önce orman vasfını yitiren araziler satılabilecek" uyarısında bulundu.

Farklı tarifeyle satılacak

2-B arazileri farklı tarifeyle satılacak. Hükümet kentlerdeki 2-B arazi bedellerini emlak vergisinin birkaç katı, kırsal bölgelerdeki arazi bedellerini ise birebir emlak vergisi üzerinden belirleyecek. Nurettin Canikli daha önce yaptığı bir açıklamada, “Tarım arazisi olarak kullanılan 2B arazisi ile büyük şehirlerde üzerinde yapılaşma söz konusu olan bir araziyi aynı kefeye koymak da mümkün değil. Çiftçilerin kullandığı araziler için emlak vergisi esas alınacak, diğerlerinin fiyatı ise değeri ve konumuna göre katlanacakî dedi. Satışta yüzde 10 peşin ve 5 yıl vade uygulaması yapacaklarını açıklayan Canikli, çarpık yapılaşma ya da dönüşümü gerekli olan yerlerin ise TOKİ’ye devredileceğini açıkladı. Canikli, burada kimseyi mağdur etmeyeceklerini ifade ederek, bir nevi istimlak uygulayacaklarını açıkladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir