"Nitelikli bir eğitim için Şubat'ta atama yapılmalıdır"
Eğitim-Bir-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, ücretli öğretmenliğin bitmesi ve nitelikli bir eğitim için Şubat ayı atamasının gerekliliğine vurgu yaptı.
İZMİR - Eğitim-Bir-Sen İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, 2014 Şubat ayında atama bekleyen bir grup öğretmeni kabul etti. Şenocak, ücretli öğretmenliğin bitmesi ve nitelikli bir eğitim için Şubat ayı atamasının gerekliliğine vurgu yaptı.
Eğitim-öğretimdeki öğretmen faktörünün önemine dikkat çeken Şenocak, "En fazla payın eğitime ayrılması, yeni okul ve dersliklerin yapımı, eğitimin teknolojik altyapısının güçlendirilmesi, ücretsiz ders kitapları, Fatih Projesi gibi önemli yatırımların, bir bütün olarak değerlendirildiğinde takdir edilmesi gerekiyor. Ancak bu yatırımların tamamının amacına ulaşması için en önemli unsurun ise öğretmen olduğunu unutmamak gerekiyor" diye konuştu.
Yeni eğitim sistemi 4+4+4'e geçişle birlikte öğretmen ihtiyacında artışın ortaya çıktığını ifade eden Şenocak, "Mevcut öğretmen sayısı yeterli gelmediği için ücretli öğretmen uygulaması ile eksiklik giderilmeye çalışılmaktadır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı birinci döneminde ücretli çalışmaya razı olan öğretmen adaylarından bazıları ikinci dönemin başlamasını takip eden günlerde 2014 yılı içerisinde yapılması planlanan KPSS'ye hazırlık için ayrılmayı seçecek, kalanlar ise hazırlıkla birlikte görevi de sürdürmeye devam edeceğinden kendisini yeterince sınıfa veremeyecektir. Eğitim en önemli iş, öğretmen ise eğitimin en önemli unsurudur. Nitelikli eğitim için öğretmenden tasarruf yapılamaz. Bakanlık bu durumu gözden kaçırmamalı ve Şubat'ta yeni öğretmen ataması için gerekeni yapmalıdır" dedi.
'Genç öğretmenler yeni kuşağa daha verimli olacak'
Yeni mezun öğretmenlerin dijital çağa zorlanmadan ayak uydurabildiklerini belirten Şenocak, "Böylelikle genç öğretmenler yeni neslin beklentilerine daha çabuk cevaplar verebiliyor. Tecrübenin önemli olduğunu biliyorum ama genç öğretmenlerin yeni kuşağa daha verimli olacağı kanısındayım. Yani burada uyum da çok önemli bir etken oluyor. Teknolojik yatırımların eğitim sektöründe artmasıyla birlikte öğretmen kadrolarında da bir kan değişimine ihtiyaç var. Bu sebeple emekliliği teşvik edecek uygulamalara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Sendika olarak " diye belirtti.
4B'li diye tabir edilen sözleşmeli öğretmenler konusunu hatırlatan Şenocak, "Sendika olarak bu öğretmenlerin kadroya geçirilmesi için ısrar ettik. Sendikalarımızın çabalarıyla 70 bin öğretmen kadroya geçirildi. Şuan bu statüde çalıştırılan bir öğretmen dahi yoktur. Biz emekçilerin yanında hizmet eden bir sendika olarak eğitim-öğretim hizmetlerinin sağlıklı ilerlemesi, öğretmen istihdamı ve eğitim kalitesinin yükselmesi için öğretmen ihtiyacı olan kadrolara atamaların yapılmasını istiyoruz" dedi.
'40 bin atama önemli ama yeterli değil'
Şenocak, Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi'nin hazırladığı 'Türkiye ve Dünya'da Öğretmenlik Raporu'nu hatırlatarak, "OECD standartları göz önünde bulundurulup gerekli altyapı oluşturulduğunda mevcut öğretmen ihtiyacının tamamının bir anda sağlanamayacağını bizlerde biliyoruz. Bu yüzden yeni öğretmen ataması için kontenjan sayısı artırılmalıdır. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında başlayacak şekilde 40 bin yeni öğretmen ataması yapıldı. Bu atama önemli ama sayı olarak yeterli değil. Türkiye'nin yaklaşık 100 bin öğretmen atamasına da ihtiyacı var. Şubat ayında öğretmen ataması yapılmasının, öğretmen eksikliğinden kaynaklanan sorunları büyük oranda çözeceğini düşünüyoruz" diye kaydetti.
'Milli Eğitim ve üniversite ortak hareket etmeli'
Sınav içeriğinin değiştiğini söyleyen öğretmen adayları ise puanlarının düşük olmasında yeni sınav sisteminin çok fazla etkisinin olduğunu söyledi. Alan sınavı hesaplanmasından kaynaklı olarak puan düşüklüğünün yaşandığını belirten öğretmen adayları, "Alan sınavı gelmeseydi birçok arkadaşımız atanmıştı. Ayrıca sadece öğretmenlik mesleği için KPSS sonuçlarının geçerliliğinin 1 yıla indirilmesi de motivasyonumuzu bozan etkenlerden birisi oldu. Ülke ekonomisi iyiye gidiyor. Bu sebeple Şubat atamalarının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca mezun olan ve istihdam edilen öğretmen sayısı arasında büyük farklar var. Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Kurumu ortak çalışmalar içerisinde olmalı. Dengelenme gerçekleştiğinde atama konusunda mağduriyetlerimiz azalabilir" şeklinde düşüncelerini bildirdi.
Şenocak, atama bekleyen öğretmen adaylarına Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi'nin yayını olan ve öğretmenlik hatıralarının anlatıldığı "Kelebeğin Rüyası" adlı kitabı takdim etti. ( İLKHA)