• DOLAR 32.347
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2308.804
  • ...
Aldatan Esnafa Ceza
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni hazırladığı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı, perakende ticaret alanına radikal değişiklikler getiriyor. Taslağa göre kendi aralarında yaptıkları ticari işler sırasında birbirini aldatan, dürüst davranmayan esnaf ve tüccarlar yıllık ciddi bir cezaya çarptırılacak. Dürüstlük kavramı ise taslakta, “Perakende işletmelerin kendi arasındaki veya bunlar ile üretici ya da tedarikçiler arasındaki işlemlerde, aldatıcı ve dürüstlük kuralına aykırı davranışlarda veya hukuka aykırı diğer ticari uygulamalarda bulunulamaz” şeklinde yer aldı.

Yeni etik kurallar

Yine düzenlemeye göre ticari faaliyet sırasında dürüst davranmadığı tespit edilen esnaf ya da ticari işletme, bir önceki yılın cirosunun yüzde 10’u oranında para cezasına çarptırılacak. Buna göre örneğin manava birinci sınıf domates diyerek iki ya da üçüncü sınıf domatesi satan hal esnafı yıllık 2 milyon lira ciro yapmışsa 200 bin lirasını ceza olarak ödemek zorunda kalacak. Üstelik bu alışkanlığını sürdüren esnaf ya da tüccar bu suçu tekrarladığında cezası da katlanarak uygulanacak.

AVM’lere ibadethane

Bakanlık ayrıca, esnaf ve tüccarların uyacağı yeni etik (ahlak) kuralları da belirleyecek. Etik kurallara uymayanlara ayrıca ceza verilecek.Taslak alışveriş merkezlerinde, tıbbi müdahale ünitesi, ibadethane, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulmasını da zorunlu hale getiriyor. Uygulamanın sadece yeni açılacak AVM’leri değil mevcutları da kapsayacağı belirtildi. Bu mekanları açmayan AVM’lere cirolarının yüzde 5’i oranında ceza kesilecek.

Taşınan işletmelerin ruhsatları değişecek

Taslağa göre esnaf ve tüccarın sahibi olduğu perakende işletmenin statüsü, türü, faaliyet konusu ve adresinde değişiklik olması halinde işyeri açma ve çalışma ruhsatları yenilenmek zorunda olacak. Ayrıca marketler, bir yıl içerisinde naylon poşet kullanıma son verecek.

 BUGÜN GAZETESİ 

Bu haberler de ilginizi çekebilir