• DOLAR 32.383
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2326.38
  • ...
Yetkililer kurban kesimi konusunda uyarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİVAS - 2013 Yılı yaklaşan Kurban Bayramı`na sayılı günler kala vatandaşı kurbanlık telaşı sardı. Bayram öncesi kurban kesimi hususunda çeşitli uyarılarda bulunan Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, cadde sokak ve parklarda kurban kesiminin yasak olduğunu hatırlattı.

Aslan, "Kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmalıdır. Ayrıca hiçbir surette veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvan satın alınmamalıdır." dedi.

İhsan Aslan, uyarılarını şöyle sıraladı;
"- Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmeli, bu araçlarının hayvanların sağlıklı bir şekilde yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçları karşılanmasına ve yeterli havalandırma şartlarına sahip olmasına dikkat edilmelidir. Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar; nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiştiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır.

-Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını, şehir ve kasabalarda çalışma izni almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonunun önceden belirlediği kesim yerlerinde; köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesmeleri gerekmektedir. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimine izin verilmeyecektir.

- Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınacaktır.

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmeli, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmemeli, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanların tercih edilmesi gerekmektedir.

- Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, gebe, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın burulmuş, doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. Kurban alacak vatandaşlarımızın bu konulara dikkat etmesi gerekmektedir." (Veysi Siyah - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir