• DOLAR 32.521
  • EURO 34.586
  • ALTIN 2492.359
  • ...
Timar bölgesindeki 14 köye bir doktor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN -Timar bölgesi olarak bilinen yaklaşık 10 bin nüfusa sahip köylerin toplamına bir doktor ve bir hemşirenin tahsis edildiği öğrenildi. Zaman zaman doktorun Van F Tipi Cezaevine mahkûmların tedavilerini yapmak için köyden ayrılması ise yaşanan mağduriyeti çekilmez hale getiriyor.

İLKHA`ya mağduriyetlerini anlatan Kasımoğlu köylüleri yaşadıkları sıkıntının yetkililer tarafından bir an önce görülmesi ve giderilmesini talep ederek köyde var olan diğer sorunlarını anlattılar. 

"10 bin kişiye bir doktor bakıyor"
Kasımoğlu köyü Muhtarı Muzaffer Baştürk, köylerinde Sağlık Ocağı`nın olduğunu, fakat 14 köye yetecek kadar bir kapasiteye sahip olmadığını belirterek, "Yaklaşık olarak 10 bin kişiye bir doktor ve bir hemşire bakıyor. Sağlık Ocağımız var, fakat yetmiyor. Çünkü bizim köye bağlı 13 köy, bir mezra ve Van F Tipi Cezaevi var. Buna bağlı olarak, haliyle doktor tek olduğu için takriben her köyün 600 ila 700 arasında nüfusun olduğunu düşündüğümüzde bu da yaklaşık 10 bine yakın nüfus ediyor. Bir de Doktor F Tipi Cezaevine gidiyor. Bu da bizleri mağdur ediyor. Doktor cezaevindeki hastaya bakmaya gidiyor, Sağlık Ocağı boş kalıyor. Sağlık Ocağına hasta geliyor, fakat doktoru bulamıyor. Şikâyette bulunuyor. Gece birisi hastalanırsa doktor yok. Şimdiki doktor da ancak gündüzleri çalışabiliyor. Onun için sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

14 köyde bir ebe dahi bulunmadığını belirten Muhtar Baştürk, "Köye bir ebe verilmesini de istiyoruz. Çünkü 14 köy sadece bir sağlık ocağı üzerinde tedavi olabiliyor. Onun için buraya bir ebe verilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

"30 yataklı bir sağlık ocağı yapılmış ama doktor yok"
Sadece bir doktor olduğunu, onunda kendileriyle doğru dürüst ilgilenemediğini belirten köy sakinlerinden Erdal Baştürk, "Hastalarla doğru düzgün ilgilenemiyor. Özellikle bir ebeye ihtiyacımız var. 35 kilometrelik yolu aşıp Van merkeze gitmek zorunda kalıyoruz. Hâlbuki köylerimizde bir ebe olursa bu mağduriyetimiz de ortada kalkar. 30 yataklı bir sağlık ocağı yapılmış. Bu imkân neden sunulmuyor? Bulunduğumuz bölgede Yaklaşık 14 köy var. Bu da nerede bakarsan 10 bine yakın insan eder. Devlet imkân sonmuş ama yapan ilgilenen yok." diyerek tepkisini ortaya koydu.

"4 aydır elektrik bekliyoruz" 
Köy muhtarı Baştürk, köylerinde başka sıkıntılarında olduğunu belirterek, "Elektrik konusunda da gerçekten sıkıntımız büyük. Sadece bizim köyün değil civar köylerin de sıkıntısı var. Depremden sonra yaptırmış olduğumuz evlere elektrik veremiyoruz. Arıza olduğu zaman VEDAŞ ekipleri bir iki gün içinde ancak gelebiliyorlar. Bazen de gelmiyorlar. Şuan evlerimiz bitme aşamasında, adamları 2-3 aydır dilekçe vermiş ben muhtar olarak kendim de vermişim üç aydır evinize taşınamıyoruz. Burada bu kadar ağır davranıyorlar. Vatandaşlar olarak şu an elektriği bekliyoruz. Kış gelmeden bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Yaklaşık 4 EYY kapsamında yapılan evlerimize elektrik verilmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Timar Bölgesi için bir İmam Hatip Lisesi yapılması talebinde de bulunan köy muhtarı ve köylüler, birçok ailenin maddi imkânsızlıktan çocuklarını Van merkeze gönderemediğini ve okutamadığını ifade ettiler.

Muhtar Baştürk, "Kendi öğrencim var. Sabah sekizde servisle gidiyor. Okul saati ile servis saati uymadığı için mecburen başka bir arabaya binip öyle geliyor. Köy sakinleri maddi yetersizlikten dolayı çocuğunu okutamıyor. Ama bir lise yapılırsa eğitim sıkıntısını da aşmış olacağız. Özellikle İmam Hatip Lisesinin yapılmasını istiyoruz. Çevre köylerden de öğrenciler gelip okuyabilsinler." ifadelerini kullandı. 

"Köyümüze kanalizasyon yapılmasını istiyoruz" 
Köy sakinlerinden Mesut Tunçtürk de diğer sıkıntıların yanı sıra kanalizasyon başta olmak üzere birçok sorunla boğuştuklarını belirterek, "Köyümüze kanalizasyon yapılmasını istiyoruz." diye konuştu.
(Mehmet Aldemir - İLKHA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir