• DOLAR 32.602
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2498.367
  • ...
Bayramda trafiğe çıkacak sürücüler dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak belirlenince, vatandaşlar memleketlerine ve tatil beldelerine gitme hazırlığına başladı. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner de Kurban Bayramı`nda yola çıkacak sürücülere, karayollarındaki muhtemel riskler ve alınması gereken önlemlere ilişkin hatırlatma ve uyarılarda bulundu.

Hitay Güner, Kurban Bayramı tatilinin 9 günlük bir süreyi kapsayacağını ve bu süre içinde yollarda ciddi bir yoğunlaşma yaşanacağını belirterek, bu bayramda iklim koşullarının da yol güvenliğini etkileyebileceğini dile getirdi.

Saatte 50 kilometre hızla giden bir taşıtın ani bir olayda kendi ağırlığının 30 katı bir kuvvetle fren yapacağını söyleyen Güner, "Emniyet kemeriyle bağlı değillerse sürücü ve yolcular taşıt içinde 50 kilometre hızla harekete devam ederler ve kendi ağırlıklarının 30 katı ile ön panele, cama çarpar ya da taşıttan fırlarlar. Arka koltuktaki yolcuların yaralanma riski ön koltuktaki yolculara oranla 2 kat, fırlatılma riski ise 7 kat daha fazladır. Sürücülerin kendinin ve aracın içindeki önde ve arkada oturan her bir yolcunun güvenliğini düşünmesi ve sağlaması şarttır. Araç içindeki herkese emniyet kemeri taktırınız, siz de araca biner binmez emniyet kemerini hemen takınız." dedi.

"Taşıt sürerken elde, kulaklıkla, araç kitiyle telefon kullanmak arasında fark yoktur." diyen Güner, "Önemli olan telefonun nasıl kullanıldığı değil, sürücünün dikkatinin nasıl dağıldığıdır. Direksiyon başında cep telefonu ya tamamen kapatılmalı ya da taşıt içindeki başka bir kişiye emanet edilmelidir. Sürüş esnasında cep telefonuyla konuşarak kazaya davetiye çıkarmayınız." uyarısında bulundu.

Taşıtın hızı arttıkça sürücünün görüş alanın daraldığını kaydeden Güner, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sürücü baktığı şeyleri gördüğünü zanneder. Zamanında önlem alamaz ve çarpar. Hız arttıkça olası bir kazanın şiddeti de artar. Bu yaralanmak yerine ölmek demektir. Yolun, iklimin, çevrenin şartlarına göre sürünüz, hız limitlerini zorlamayınız, yavaş sürünüz, geç gidiniz, varacağınız yere tek parça ulaşınız.

Ülkemizde toplam trafik kazalarının yarısı arkadan çarpma şeklinde olmaktadır. Bunun ana nedeni sürücülerin öndeki araçla aralarında yeterli durma mesafesi bırakmamasıdır. Hız arttıkça risk büyümektedir. Sayısal bir önlem olarak hız göstergesindeki kilometre rakamının yarısı kadar metre mesafe bırakmak, aracı güvenli bir şekilde durdurmaya yetmektedir. Önünüzdeki araçla aranızda göz kararıyla yeterli durma mesafesi bırakınız.

İnsan oturarak da yorulur. Uzun süre araç sürmek kan dolaşımında yavaşlama, göz yorgunluğu ve hız körlüğü denilen yol şartlarına uyum sağlamada güçlük, dikkat dağılması, sıkılmak ve sabırsızlık hissine kapılmak demektir. İki saatte bir aracınızı durdurunuz. Aracınızdan inip, hareket ediniz.

Soğuk havada kış lastiği taşıtın kaymasını azaltır ve durma mesafesini kısaltır. Bu bayramda mevsim değişikliğini dikkate alıp, kış lastiği kullanınız."

Bu haberler de ilginizi çekebilir