• DOLAR 32.373
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2324.5
  • ...

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014-2016 Orta vadeli mali planını açıkladı.

Kredi kartlarına da değinen Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusunda çalışmaların da devam ettiğini belirtti.

BİN LİRA SINIRI
Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için kredi kartı limitinin bin lirayla sınırlandırılacağını belirten Babacan, kredi kartında asgari ödeme tutarlarının artırılacağını da dile getirdi.

ASGARİ ÖDEME TUTARI ARTIYOR
Babacan kredi kartı asgari borç ödeme tutarının da artırılacağını söyledi. Babacan, "Kredi kartı limiti 15 bin liraya kadar olan kredi kartları için asgari ödeme dönem borcunun yüzde 25`inden az olamıyor şu anda. Biz bunu yıl sonunda yüzde 27`ye, gelecek yıl sonunda da yüzde 30`a çıkarıyoruz. 15 bin - 20 bin lira arasında olan kredi kartlarında şu anda yüzde 30 olan asgari ödeme tutarını, yıl sonunda yüzde 32`ye, gelecek yıl sonunda yüzde 35`e çıkarıyoruz. 20 bin liranın üzerindeki limitlerde yüzde 40 şu anda. O yüzde 40`ı muhafaza ediyoruz, zaten yasayla da o yüzde 40 sabit. BDDK`nın yetkisi zaten yüzde 40`a kadar" açıklamasını yaptı.

TAKSİT SINIRI GELİYOR
Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesine yönelik değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Babacan, "Ayakkabıya 24 taksit yapılıyorsa burada sorun görüyoruz. Mobilyada taksitin uzun olmasında problem yok" dedi. Kredi kartlarında uygulanan borç/gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletilmesi üzerinde çalışılıyor.