• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Malatya'da çöp gazları enerjiye dönüştürülecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 


MALATYA - Malatya-Elazığ Karayolunun 8.kilometresinde bulunan ve 30 yıldır Malatya'nın bütün çöplerinin biriktiği Vahşi Katı Atık Sahasında 16 yıl boyunca 1,5 megawattlık enerji üretilecek.

 

2013 yılının Nisan ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın katılımıyla temeli atılan enerji tesisinde Belediye Başkanı Ahmet Çakır incelemelerde bulunup, tesis ve üretilecek enerji ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

İnceleme gezisine Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın yanı sıra, başkan yardımcıları, bazı daire müdürleri ile medya mensupları katıldılar.

 

Eski vahşi katı atık sahasının Malatya'ya 10 km uzaklıkta olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır, koku kirliliği ve çıkan yangınlardan dolayı oluşan dumanın üniversite bölgesi başta olmak üzere yakın yerleşim yerlerini rahatsız ettiğini söyledi.

 

Yeni Tesis, Malatya'nın 30-40 yılı düşünülerek planlandı

Yeni katı atık düzenli depolama ve bertaraf tesisini Malatya'ya kazandırdıklarını vurgulayan Başkan Çakır, "Malatya'nın 30-40 yılını düşünerek planladığımız yeni tesisimiz hizmete girdi. Yeni tesisimizde her şey düşünülerek planlı bir şekilde hazırlandı. Arıtma Tesisi, yeşil atıkların gübreye dönüştürülmesi gibi birçok tesis kurulup, araç ve gereç alındı" dedi.

 

Eski Vahşi Depolama alanının ıslahı ve metan gazından elektrik üretimi ile ilgili çalışmalarda son aşamaya geldiklerini belirten Başkan Çakır, "Nisan ayından beri burada proje çalışmalarımızı sürüyor. Lot lot ayırdığımız bölgelerin üzerlerini toprak ile kapatıyoruz. Şu anda burada ağır kokular ve gazdan oluşan yangınlar yok. Çöpten sızan suların çevreye verdiği zararlar ortadan kaldırıldı. İstinat duvarları yapıldı. En önemlisi de metan gazının çevreye vereceği zararlar ortadan kaldırılarak enerjiye dönüştürüldü. Kurduğumuz tesis sayesinde 16 yıl boyunca 1,5 megawattlık bir enerji üreteceğiz. Enerji üretimine 1 ay içinde geçmiş olacağız. Belediyemiz bu projesiyle kendi bütçesine katkı sağlayacak. Bu çalışmaların devamında eski sahamızda ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları yapacağız" İfadelerini kullandı. (Enis Ağırbaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir