• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
İran: Uranyum zenginleştirme hakkımız var
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, önümüzdeki günlerde yeniden başlayacak nükleer pazarlıklar öncesi yaptığı açıklamada, İran’ın kendi topraklarında uranyum zenginleştirmek için mutlak hak sahibi olduğunu söyledi.

Tahran’da bulunan İsviçreli meslekdaşı Yves Rossier ile temasları sırasında konuşan Zarif, “Uranyum zenginleştirmek de dahil, İran’ın kendi topraklarında sivil nükleer teknoloji egemenliği için mutlak hak sahibidir,” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan siyasi gelişmelerin tehdit ve yaptırım yaklaşımının diğer tarafın çıkar ve amaçlarını desteklemediğine dikkat çeken İranlı bakan, “Geçmişteki hataların devamı anlamına gelen bu yaklaşımın sürdürülmesi, İran’ı sivil nükleer teknoloji geliştirme hakkını engelleyemez,” açıklamasını yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’dan oluşan “5+1” grubu ülkelerinin dışişleri bakanları ile nükleer pazarlıklar için 15 Ekim tarihinde New York’ta bir araya gelecek.

İsrail ve Batı, İran’ı nükleer enerji faaliyetleri kisvesi altında nükleer bomba geliştirmekle suçlarken, Tahran bu iddiaları sert bir dille reddediyor. Batılı ülkeler, bu sebeble İran’a sert ekonomik yaptırımlar uyguluyor. İran’ın nükleer programı konusunda “5+1” grubu ile 2006 yılında başlayan müzakerelerde son toplantı geçen yıl İstanbul’da yapılmış, ancak netice alınamamıştı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir