• DOLAR 32.563
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2431.741
  • ...

ANKARA-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül ayında başlayan mandalina ve limon hasadıyla birlikte girilen 2013-2014 narenciye sezonu ile ilgili açıklamalar yaptı.

Bayraktar yaptığı açıklamada, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinin önemli bir ürünü olan narenciyede, Türkiye'nin dünya genelindeki üretiminin yüzde 2,75'sini karşıladığını ve dünya sıralamasında 10'uncu olduğunu bildirdi.

Bayraktar, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun verilerine göre, 2011 yılı turunçgil üretiminde dünya sıralamasında Çin'in 131 milyon ton ile birinci, Brezilya'nın 22 milyon tonla ikinci, ABD'nin 10 milyon tonla üçüncü, Türkiye'nin ise 3.5 milyon ton ile onuncu sırada yer aldığını bildirdi.

Açıklamasında Ülke ekonomisine olan katkısının yanı sıra, narenciyenin içerdiği organik asitler ve vitaminler (C ve B) bakımından beslenmedeki önemine değinen Bayraktar, "Narenciye ürünlerinin, vücuttaki toksinlerin atılmasında önemli rol oynadığı, ayrıca gribal enfeksiyonlara dayanıklılık sağlamada, bedeni ve zihni yorgunlukların giderilmesinde ve diş etlerini güçlendirmede oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle havaların soğumaya başladığı şu günlerde vücut direncinin artırılmasına katkı sağlayan önemli bir ürünümüzdür" görüşlerini dile getirdi.

İhracat iadeleri açıklanıp peşin ödenmeli
Bin bir emekle işletmesine bakan, artan girdi fiyatlarına rağmen üretime devam eden ve hasat zamanını dört gözle bekleyen üreticilerin emeğinin karşılığını alabilmeleri, ve sektörün daha ileriye gitmesi için, ihracat iadelerinin bir an önce açıklanarak, ödemelerin peşin olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar açıklamasının devamında,"Tanıtım faaliyetleri ile iç tüketimin artırılması, dış pazarda rekabet gücümüzün artırılması için, gübre, mazot , ilaçlama gibi üretim girdilerinin yanı sıra, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurların KDV oranlarının düşürülmesi suretiyle desteklenerek üretim maliyetlerinin azaltılması gerekir." dedi.
Yetkililerden beklentilerini de dile getiren Bayraktar, " Ürün ve kalite kaybı olmaksızın daha uzun sürede ürün arzının sağlanması için depolamaya özel önem verilerek soğuk hava depoları artırılması, eğitim ve yayın faaliyetlerine ağırlık verilmesi, marka oluşturulması ve yeni pazarlar bulunarak ihracatın artırılması, beklentilerimiz arasındadır." dedi

Bayraktar açıklamasının son bölümünde, tüm tarafların söz konusu hususlarda gereken hassasiyeti göstereceği inancıyla narenciye sezonunun hayırlı olmasını diledi. (İlyas Yavuz - İLKHA)