• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kurban Allah`a yaklaşmaya bir  vesiledir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Kurban Bayramı`nın yaklaşmasıyla, kurban ve kurban kesmeyle ilgili bilgiler veren Molla Mehmet Yıldırım, diğer ibadetlerde olduğu gibi, kurbanın, Allah`a(cc) yakınlaşmaya vesile olan bir ibadet olduğunu ifade etti.

Kurban kişiyi Allah`a yaklaştıran bir ibadettir

İnsanın yaratılışının tek gayesinin Allaha kulluk yapmak olduğunu belirten Yıldırım Hoca; `` Rabbimiz Kur`an`ı Kerimde ``Cinleri ve İnsanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım`` diye buyuruyor. Dolayısıyla bütün ibadetlerde olduğu gibi Kurban da kişiyi Allaha yaklaştıran bir ibadettir. Rabbimiz bazen Namaz gibi bir ibadetle, bazen Oruçla bazen de Kurban ve Zekat gibi mal ile yapılan ibadetlerle kulunun kendisine yaklaşmasını istiyor. Kulun bu vesilelere yapışarak Rabbine yaklaşması noktasında gayret sarf etmesi gerekir.``dedi.

Allahın kulundan istediği bir teslimiyettir

Canlı olan maldan Allah yolunda vermede kul için psikolojik bir imtihanın söz konusu olduğunu dile getiren Yıldırım, ``Yani bu, kulun canlı olan malından Allaha verebilme imtihanıdır. Kulun bu konuda Allaha olan bağlılığını ifade ve ispatlaması için Allah`ın kulundan istediği bir teslimiyettir. İnsan diğer mallardan nispeten kolay bir şekilde verebilir. Ama Kurban canlı bir adak olduğu için, canlı malı Allahın yolunda vermek psikolojik olarak ağır gelir. Rabbimiz Mümini bu yönde imtihan ediyor ve kulundan ihlas ve teslimiyet bekliyor.`` ifadelerini kullandı.

Gerektiğinde malımızı canımızı ve evlatlarımızı Allah yolunda severek feda edebilmeliyiz

Hz. İbrahim ile Hz. İsmail`in kıssalarından alınması gereken derslerin de olduğunu kaydeden Yıldırım Hoca, ``Eğer Rabbimiz bize İsmaillerimizi bağışlamakla bize minnette bulunmuşsa , evlatlarımıza karşılık malımızın bir kısmını kendisine yaklaşma vesilesi yapmak istiyorsa, o halde bizim de gerektiğinde malımızı canımızı ve evlatlarımızı Allah yolunda severek vermemiz gerekmektedir. Çünkü Allah (cc) `Muhakkak ki müminlerden mallarını ve canlarını cennet karşılığında satın alır.` diye buyuruyor.`` dedi.

Bizim takvamız Allah`a ulaşır

İnsanın Kurban kesmekle Allaha bir fayda veremeyeceğini, aslında Allah kuldan Kurban vermesini isterken, kulunu kendisine yaklaştırmak istediğini belirten Yıldırım Hoca, "Yüce Rabbimiz: `Sizin kestiğiniz kurbanların ne kanı nede eti Allaha ulaşmaz. Ancak sizden Allaha ulaşan takvadır` buyurarak, Rabbimiz mevzuu en açık bir şekilde ifade buyuruyor. Demek ki kurban ibadeti yerine getirilirken ihlas ön planda tutulmalı ve malın iyisinden kurban vermeye özen gösterilmelidir.`` ifadelerini kullandı.

İnsan ancak yaptığının karşılığını alır

Hz Adem`in çocukları Habil ile Kabil`in Allah`a sundukları adaklar konusuna da değinen Yıldırım; ``Kim ne kadar ve ne şekilde Allaha yaklaşmak istemiş, fedakarlıkta bulunmuş ise, Allahtan karşılığını o nispette almıştır. Allah en iyi şekilde ibadet edilmeye layıktır. Dolayısıyla Rabbimize yaklaşma vasıtalarını kullanırken kendisine ne şekilde yaklaşılması gerekiyorsa, rızası nasıl kazanılıyorsa o şekilde yaklaşmak gerek`` dedi. (M. Şirin Çağlayan -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir