• DOLAR 32.55
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2440.261
  • ...
`Ülke İçin Gerekli Değişikliklere Devam Edeceğiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - AK Parti Batman İl Başkanı Murat Güneştekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

"Paket, her bir inanç ile düşünceyi kapsayacak şekilde hazırlanmıştır"

Paketin demokrasi mücadelesinde en kapsamlı çalışmalardan biri olduğunu ve paketin toplumun ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlendiğini söyleyen Güneştekin, "Demokrasi Paketi toplam 20 başlık altında birbirinden farklı alanlarda ve toplumu oluşturan her bir inanç ile düşünceyi kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Herkesin demokrasiden anladığı farklı olabileceği gibi, Hükümetten, meclisten beklentisi de farklılık gösterebilir. Dolayısıyla ilk de son da olmayan bu çalışmalarımızın devamı gelecektir. Zamanın ve toplumun ruhuna uygun adımlarla Türkiye`nin demokrasiden taviz vermeyen bir ülke olması için gerekli değişiklikleri yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Paket, Türkiye`deki mevcut önemli eksiklikleri tamamlıyor

Açıklanan pakette bir eksikliğin bulunmadığını belirten Güneştekin, "Paketteki tek bir madde için bile sağduyulu bir vatandaşımız `hayır bu madde yer almamalıydı` demeyecektir. Farklı siyasi partiler oy kaygısı taşıyarak eksiklik iddiasında bulunabilirler. Ancak yapılan çok doğru işleri itibarsızlaştırmaya çalışmalarını bırakın siyaseti vicdanen de yanlış buluyorum. Türkiye`deki mevcut önemli eksiklikleri tamamlayan bir paket açıklanmıştır." ifadelerini kullandı.

AK Partinin hem parti teşkilatları ile hem sivil toplum kuruluşları ile halkın nabzını tuttuğunu ve toplumun ihtiyaçlarına uygun Hükümet politikaları ürettiğini vurgulayan Güneştekin, "Mevcut paketin dışında Aleviler hakkında ve diğer konularda çalışmaların devam ettiği de Partimiz yetkililerince açıklanmıştır. On yıllardır süren antidemokratik uygulamaların tek bir paketle sona ermesi zaten mümkün değildir. Biz mutlu ve huzurlu bir Türkiye için milletimizle milletimiz için çalışmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Paket sayesinde her görüşün talebi dile getirilerek çözümü sağlanacaktır
Demokrasi Paketi`nin, siyaseti güçlendirdiğini ve siyaset dışı tüm yolların kapanmasını da sağlayacağını dile getiren Güneştekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Paket, her görüşün her talebin siyasetle, mecliste dile getirilerek çözümünü sağlayacaktır. Yıllardır BDP`nin en çok dile getirdiği konulardan biri seçim barajı idi, pakette seçim barajı için toplumsal uzlaşıyla karara bağlanacak 3 yöntem belirlenmiştir. Her seçimde oyunu arttırarak sandıktan galip ayrılan partimiz oy kaygısına düşmeksizin seçim sistemi değişikliğini getirecektir. Seçim sisteminde barajın düşmesi veya dar bölge sisteminin uygulanması sonucu doğarsa mecliste farklı siyasi görüşlerin temsili sağlanmış olacaktır."

Çocuklar Kürtçe eğitim alabilecek
Yine partilere hazine yardımının yüzde 3`e çekilmesinin bağımsız adaylarla grup kuran BDP`ye ve diğer partilere hazine yardımını sağlayacak olması bakımından önemli olduğuna dikkat çeken Güneştekin, "Siyasi partilere üyelik şartlarını aşırı derecede sıkan SPK`nın üyelik maddesi kaldırılarak, geniş bir kesime siyaset yapma özgürlüğü getirilmektedir. Siyasi seçim ve ön seçimlerde farklı dil ve lehçelerde propaganda hakkının düzenlenmesi de farklı etnik kökenlerin temsilinde, kendi fikirlerini seçmene anlatmalarında adaleti sağlayacaktır. Üniversitelerde Kürtçe bölümlerinin açılmasının, TRT6 ve Kürtçe TV kanallarının açılmasının, çocuklarımıza Kürtçe isim verebilme haklarımızın ardından özel eğitim ve öğretim hakkının da pakette yer alması bir Kürt olarak bizleri çok mutlu etmiştir. Bir zamanlar Kürtçe kasetleri toprak altına gömerken bugün artık çocuklarımız Kürtçe eğitim alabilecektir." dedi.

Paketteki eş genel başkanlık hakkı önemli adımlardandır
Köylere verilen Kürtçe isimlerin tekrar kullanabilineceğini kaydeden Güneştekin, "Kendi kültürümüz yaşamaya devam edecek. Yine andımızın kaldırılması, inanç özgürlüğünün tesisi ile buna aykırı davrananların cezalandırılması, ayrımcılıkla mücadele ile ilgili maddeler devletin tüm vatandaşlarını koruduğunu, her bir inancı ve ırkı kucakladığını göstermesi bakımından sürece olan samimiyeti göstermektedir. Siyasi partilere teşkilatlanmada getirilen kolaylıklar da çözüm sürecinden bağımsız düşünülemez. Partilere tüzüklerinde yer alma şartıyla getirilen eş genel başkanlık hakkı ülkemizdeki partilerin çok sesli yapıya kavuşmasını sağlayacak önemli adımlardandır. Çözüm sürecinin muhataplarından BDP`yi doğrudan olumlu olarak ilgilendirmektedir." diye savundu.

Paket sayesinde, dini inancından dolayı kimse ayrımcılığa maruz bırakılamayacak
İnançları uğruna yerlerde sürüklenen, eğitim ve çalışma hakları ellerinden alınan, hastanelerde bile hor görülen, ötekileştirilen başörtülü kadınların acılarını yaşadıklarını söyleyen Güneştekin, "Yine dini inançların gereğini yerine getiren kişilerin kamu kurumlarındaki görevlerine son verildiği, kamu hizmetlerinden yararlanmalarının engellediği günleri unutmadık. İşte bu paketle getirilen cezaların ardından dini inancın gereğini yerine getirdiği için kimse ayrımcılığa maruz bırakılamayacaktır. Bundan sonra hiçbir kişi ya da kurum inanç özgürlüğüne aykırı, ayrımcı bir çalışma içine giremeyecektir. Toplumda nefret ve kine sebep olan, toplumu ayrıştırmaya çalışanlar artık fırsat bulamayacaktır. Daha yakın zamanda ODTÜ`de başörtülü öğrencilere yapılan hakaret gibi eylemler yasadan sonra tekrarlanırsa cezasını bulacaktır" diye uyarıda bulundu.(Yasir Oğuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir