• DOLAR 32.568
  • EURO 34.871
  • ALTIN 2431.435
  • ...
Sarı Nokta'ya dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - 65 yaş üstü kişilerde yaklaşık yüzde 10'unu etkileyen sarı nokta hastalığı, günlük aktiviteleri olumsuz etkilediğinden yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiliyor. Sarı nokta hastalığı havuzuna her sene yaklaşık 300 bin yeni birey katılıyor ve bunların yüzde 10'luk bir kısmı ciddi ve hızlı görme kaybına maruz kalıyor.

 

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), hastalığın tanıtılması, hastalık ve tedavisiyle ilgili güncel bilgilerin aktarılması amacıyla bu yıl ilk kez bir bilinçlendirme kampanyası düzenledi.

 

TOD ve Novartis'in işbirliği ile düzenlenen Sarı Nokta Hastalığı Kısa Film Yarışması'nın da tanıtıldığı basın toplantısında hastalıkla ilgili güncel bilgiler paylaşıldı.

 

Toplantı, Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birim Başkanı Doç. Dr. Serra Arf, kısa film yarışması jüri üyeleri Çağlar Gözüaçık ve yönetmen Nisan Akman'ın katılımıyla gerçekleşti.

 

Kampanyayla ilgili görüşlerini bildiren TOD Genel Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak; "Halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu'nun dünyada ve Türkiye'de her geçen gün görülme sıklığı artığını söyledi.

 

Hastalığın 50 yaş üstü kişilerde ciddi görme keskinliği kaybının başlıca nedeni olduğunu belirten Prof. Dr. Kaynak, "Hastalığın dünyada 30 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Ancak bu konuda yeterli bir bilinç oluşmuş değil. Zira ülkemizde, giderek artan yaşlı nüfusta, sarı nokta hastalığı havuzuna her sene yaklaşık 300 bin yeni birey katılmakta ve bunların yüzde 10'luk bir kısmı ciddi ve hızlı görme kaybına maruz kalmaktadır. Yaşam kalitesi azaldıkça, görsel yetersizlik nedeni ile ikincil hastalık sıklığında artış ve başkasına bağımlılık, bu hastalığın toplumsal maliyetinin zannedildiğinden çok daha yüksek olduğunu göstermektedir" dedi.

 

TOD Tıbbi Retina Birim Başkanı Doç. Dr. Serra Arf; "Hastalığın belirtileri arasında çarpık görme, merkezde siyah nokta görme, kontrast duyarlılığının azalması ve görmede bulanıklık yer almaktadır. Hastalar görme kaybını yaşlılığın doğal bir süreci olarak algılıyor." ifadelerini kullandı.

 

Serra Arf, sarı nokta hastalığında tanı ile tedavi arasındaki süre uzadıkça hastanın görme kaybının da hızla artmakta olduğunu dile getirirken, erken teşhis için 50 yaşın üzerindeki kişilerde göz dibi muayenesinin önemli olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Serra Arf; "Bu alanda yeni geliştirilen tedavilerle birlikte hastaların yaşam kalitesinde anlamlı iyileşmeler sağlanabilmektedir" şekline konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir