• DOLAR 32.591
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2511.246
  • ...
Irak Kürdistanı`nda Koalisyon Tartışmaları Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi`nde (IKBY) milletvekili seçimlerinin resmi sonuçlarının açıklanmasından sonra yeni hükümeti kurma senaryoları tartışılmaya başlandı.

Seçimde 38 milletvekiliyle birinci olan Kürdistan Demokrat Partisi`nin (KDP) hangi parti veya partilerle hükümeti kuracağı henüz netlik kazanmadı. KDP`nin, stratejik anlaşma içerisinde olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yerine başka bir partiyi tercih edip etmeyeceği merak edilirken; muhalefet cephesinde dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor.

Süleymaniye`de bir araya gelen Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgırti) ve İslam Toplumu Partisi (Komela) temsilcileri seçim sonuçlarını ve yeni hükümette yer alıp almayacaklarını değerlendirdi.

Yekgirti`dan Ebu Bekir Heledeni, bazı konularda ortak tavır belirlemek amacıyla düzenli olarak bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde kurulacak yeni hükümete katılıp, katılmayacağımızı bu toplantılarda netleştireceğiz" dedi.

Komal Politbüro Üyesi Enver Sengavi de yeni kurulacak hükümete katılma konusunda muhalefet olarak tavırlarını netleştirmek için toplandıklarını ve birçok konuda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Erbil`deki bazı sandıklarda sahterkarlık yapıldığına dair ellerinde belgeler bulunduğunu ve muhalefet partileriyle bu konuda mutabık olduklarını ifade eden Sengavi, söz konusu dökümanları Yüksek Seçim Kurulu`na teslim ettiklerini kaydetti.

Goran Politbüro Üyesi Aram Muhammed ise yerel seçimlerin zamanında yapılmasını istediklerini belirtti. Muhammed, yerel seçimlerin erteleneceği iddialarının gerçekçi olmadığını sözlerine ekledi.

IKBY`de 21 Eylül 2013`te yapılan milletvekili seçiminin resmi sonuçlarına göre KDP 38, Goran 24, KYB 18, Yekgırti 10, Komal 6 sandalye kazanmıştı. KDP`nin hükümeti kurması için koalisyona giderek 56 sandalye sayısına ulaşması gerekiyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir