• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
''Kur'an'a yönelmekle ancak sorunları haledebiliriz''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL-Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlen ve 3 gündür devam edip bugün sona erecek olan 'Geçmişten Günümüze Alevilik 1.Uluslararası Sempozyumu'nda sunum yapan Kelhaamed Dergisi yazarlarından Cevdet Karaman, Kur'an-ı Kerimdeki ''(Bu Kur'an) üstün ve çok merhametli Allah tarafından, ataları uyarılmamış, bu yüzden kendileri de gaflet içinde kalmış bir toplumu uyarman için indirilmiştir.'' ayetleri okuyarak başladığı konuşmasında tarihte yaşanmış ibret verici olaylara değindi. Karaman, '' Geçmişte Maalesef bazı sultanlar birbirini taklit etmişlerdir. Bakıyoruz İran da Şah İsmail' in başlattığı uygulamalardan bir tanesi de Halifelere lanet okutma geleneğini sürdürmesidir. Sünnileri zorla Şiileştirmek politikasını gütmesidir. Bu çerçevede katliamlar gerçekleştirmiş olmasıdır.''dedi.

Yavuz Sultan Selim'in de Şah İsmail'den geri kalmadığını ifade eden Karaman, şunları kaydetti: ''Yavuz babasını yumuşak bir darbeyle tahtan indirdikten sonra saray ulemasından bir fetva alıyor. Yavuz Sultan Selimin fetvasını emir olarak algılayan saray ulemasından bazı zevatlar; Kızılbaşların Müslüman olmadıkları, kanlarının helal, mallarının ganimet olduğunu ve kadınlarının cariye olduklarına dair hiçbir insani ve vicdani tarafı olmayan fetvalar veriyor. Bu fetvalara istinaden Yavuz Sultan Selim'in Anadolu da bir Kızılbaş katliamına giriştiğini görüyoruz. Bu nedenden dolayı da Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail'in kavgası tamamen iktidar kavgasıdır. Ve bunda da mezhebi kalkan olarak kullanmışlar, ulemayı da katliamlarına alet etmişlerdir." dedi.

"Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail birbiriyle boğuşurken, Endülüs'te Müslümanların soykırıma uğradığını görüyoruz." diyen Karaman, '' Sonuç itibarıyla bizler şöyle diyebiliriz: 'Onlar bir ümmettiler, geldiler ve geçtiler' Bizim onların savaşından, ihtilaflarından alacağımız dersle bugün yeniden Kuran'a yönelmekle ancak sorunları haledebiliriz. Yoksa atalarımız şunu etmiş, Şiiler bunu etmiş, aleviler şöyle demiş gibi söylemlerle hiçbir sorunun çözülmeyeceğini düşünüyorum.'' diye konuştu.(Nihat Kanat- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri