• DOLAR 32.603
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2497.306
  • ...
Aile hekiminden sonra aile avukatı geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 İstismar ve şiddete yönelik yapılan araştırmalar üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, oranların en yüksek çıktığı ve pilot bölge seçilen Bağcılar`da aile avukatlığı sistemini başlattı. Faaliyete başlayan aile avukatı ve aile rehberliği projesiyle istismar ve şiddete uğrayan kadın, çocuk, yaşlı ve engellilere ücretsiz hukuki ve sosyal yardım yapılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İstanbul Kalkınma Ajansı`nın desteğiyle Türkiye`nin ilk `Aile Avukatlığı ve Aile Rehberliği Merkezi` Bağcılar`da açıldı. Bağcılar Kadın Aile Kültür Sanat Merkezi`nde gerçekleştirilen açılışa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Süleyman Taşbaş ve diğer davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, hedeflerinin hukuk devleti olmak ve ileri demokrasiye gitmek olduğunu belirtti. Bakan Şahin, "Çağın ruhunu yakalamak çağın hastalıklarına derman olmak, gerekli tedbirleri almak, gerekli tedaviyi yaptırmak bizlerin en büyük görevidir. Yeni bir yaşam felsefesi derken bugünlere geldik. Geldiğimiz noktada özellikle bilgi çağını, bilgi ekonomisini yönetebilmek için bilgiyi iyi kullanmamız gerekiyor.
 
Çünkü bilgi güçtür, iktidarlık vardır. Hangi konuda zayıf kalırsa o konu yönetilemez yönetilemezse de birçok sorunla karşı karşıya kalırız. Bu bilgi ruhunu yakalayabilmek için bu konuları çok önemsiyoruz." dedi.

Hukuk devleti normlarının yasa makinesi haline geldiğine işaret eden Bakan Şahin, şöyle devam etti: "O kadar çok yasa yaptık ki o kadar çok yasal alt yapı oluşturduk ki, hedefimiz hukuk devleti olmak, ileri demokrasiye gitmek, bütün mevzuatları taramak gerekli tedbiri almak. Bunu yapmak çok önemli bir çatıdır. Bu yeterli mi işte yeterli bir yapı olmadığından bu tür çalışmaları yapmak zorundayız."

Yasal alt yapının bulunduğunu ancak uygulamada sorunlar yaşandığını belirten Bakan Şahin, "Uygulamada sorun olmasının nedeni, zihinsel dönüşüm, toplumdaki farkındalık nasıl oluşacak? Yasal alt yapıyla beraber uygulama ve zihinsel dönüşümle bir arada yürütmemiz gerekiyor. Bu yüzden de bugün medya okuryazarlığı, finansal okuryazarlığı dediğimiz bilgileri ne kadar kullanabiliyoruz. Bunları kendimize sormamız lazım.
 
Sorunlarımızı da bütün ortaklarımızla, yerel yönetimlerle güç birliği yaparak güçlendirmemiz gerekir. Nasıl fizik, coğrafya, kimya önemliyse akademide, yaşamda yaşam becerilerini oluşturmaz için yaşamda yakaladığınız sorunları çözebilmek için yasal mevzuatını, inceliklerini öğrenmek o kadar önemlidir." ifadelerini kullandı.

Aile avukatlığının aile hekimliği gibi olduğuna dikkat çeken Bakan Şahin, "Aile hekimliği koruyucu ve önleyici hekimliktir. Aile avukatlığının, aslında aile hekimliğine baktığınız zaman tanımlamasını görüyoruz. Hastalık oluşmadan gerekli tedbiri almak gerekir. O kadar kolay ki azıcık bilgilerle o kadar büyük sorunu çözebilecek alt yapıyı oluşturuyorsunuz.
 
Yaptığımız çalışmalara baktığımız zaman böyle sorunların alt yapısı oluşmuş durumda. Bakanlık olarak yaptığımız aile çalışmalarında sorun yaşadığınız zaman her hangi bir yere başvurur musunuz dediğimizde `başvurmam ama ihtiyacım var` diyenlerin oranı yüzde 60 diyor. Ama yüzde 60`ı `rehberlik edecek benim sorunuma çare bulacak bana yardımcı olacak hukuksal biri lazım` diyor.
 
Büyükşehirlerde bunları yönetebilmek için koordinasyonu iyi yönetmemiz lazım. Bu yüzden çeşitli eğitimlerimizi hazırladık." şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir