• DOLAR 32.584
  • EURO 34.939
  • ALTIN 2429.224
  • ...
YAŞ Krizinde Bu Aşamaya Nasıl Gelindi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Köşk, Başbakanlık ve Genelkurmay arasında son bir ayda yaşanan trafik ordunun üst kademesinin emekliye ayrılmasıyla sonuçlandı.

Başbakan Erdoğan`ın uzun süredir Genelkurmay Başkanı ile ard arda gerçekleştirdiği görüşmelerin içeriği bugün gelen istifalarla az çok netleşmeye başladı. Daha önce medyada yer alan "Başbakan, Genelkurmay Başkanı`na kabul etmiyorsanız çekilin, bizimle çalışabilecek arkadaşlarla rahat çalışalım" dedikoduları da istifalarla bir nebze de olsa doğrulanmış oldu.

17 SUBAY MESELE OLDU

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay arasında uzun zamandır sorun olduğu tahmin edilen konu Balyoz davasından dolayı tutuklu bulunan subaylardı. Ağustos ayında yapılması beklenen Yüksek Askeri Şüra`da bu subaylardan 17`si terfi bekliyordu. Ancak medyaya da yansıdığı gibi Başbakan Erdoğan bu terfileri kesinlikle kabul etmiyordu. Zaten yasalar gereği de bu isimler tutuklu bulundukları için terfi edemiyordu. Genelkurmay`ın ise Köşk`ten nasıl bir talep içinde olduğu bilinmiyor. Ancak sonunda emekliliklerini istemeleri iki taraf arasında sonuçlanamayan taleplerin olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

GÜL`ÜN AÇIKLAMASINDAKİ AYRINTI

Başbakan ve Genelkurmay Başkanı arasındaki ipleri koparan görüşme bugün Köşk`te yapıldı. Köşk`teki zirve başladıktan yaklaşık 30 dakika sonra Genelkurmay Başkanı Koşaner toplantıyı terk etti. Köşk`ten "toplantı bitti" açıklaması yapıldı. Ardından Cumhurbaşkanı Gül, açıklama yaptı. Gül`ün açıklamasının satır aralarında aslında anlaşma sağlanamadığı belirtiliyordu. Çünkü Gül, "ben imza attığım şeyi iyi bilirim" diyordu açıklamasında.

EMEKLİLİK OLMASAYDI NE OLACAKTI

YAŞ, Erdoğan`ın başkanlığında 1 Ağustos tarihinde toplanacaktı.Yüksek Askeri Şura Ağustos ayı olağan toplantılarında terfi sırasında bulunan albay, general ve amirlerin bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri`nden (TSK) ayrılacak personel ve TSK`yı ilgilendiren öteki konular görüşülecekti.

Genelkurmay Başkanlığı`nda gerçekleştirilecek toplantıya, Başbakan Erdoğan`ın yanı sıra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3.Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel`in katılması bekleniyordu.

Balyoz davası kapsamında tutuklanan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı`nın ise toplantıya katılması beklenmiyordu.

KARA KUVVETLERİNE ÖZEL GETİRİLECEKTİ

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay`ın 30 Ağustos 2011 itibarıyla görev süreleri dolarken, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu da yaş haddinden emekli olacaktı. Ceylanoğlu`ndan boşalan yere Jandarma Genel Komutanı Orgenaral Özel`in getirilmesi bekleniyordu. EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de orgenerallik rütbesindeki bekleme süresi dolduğu için emekliye ayrılması bekleniyordu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ise görevini iki yıl daha sürdürecekti.

HAVA KUVVETLERİ`NDE TAŞLAR YERİNDEN OYNAMIŞTI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz`ın ilk kez katılacağı YAŞ`ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nın başında olacak isim de belirlenecekti. Teammüllere göre bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini Org. Hasan Aksay`dan devralacak olan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı`nın ardından 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü`nün ve son olarak da Hava Eğitim Komutanı Korg. Ziya Güler`in tutuklaması Hava Kuvvetleri Komutanlığı`ndaki taşları yerinden oynattı. Hava Kuvvetleri`nde bir korgeneralin kuvvet komutanı olma olasılığı da belirmişti.

TSK`nın yürürlükteki Personel Kanunu`na göre, haklarında açılan dava kapsamında tutuklananlar, daha sonra salıverilseler dahi terfi edemiyor. Bu durumda Hava Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü ihtimal olarak mevcut kuvvet komutanı Org. Hasan Aksay`ın bir yıl görev süresi uzatılacaktı. Bu gerçekleşmez ise 63 yaşındaki Kor. Mehmet Erten önce orgeneralliğe terfi ettirilecek ardından da Hava Kuvvetleri Komutanı olacaktı. Org. Aksay`ın görev süresi 1 yıl uzatılsa bile Korg. Erten orgeneralliğe terfi etmesi halinde bir yıl sonra kuvvet komutanı olacak ve bu görevde yaş haddi nedeniyle 1 yıl kalabilecekti.

ÇİÇEK`İN DURUMU

YAŞ`ta İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve Balyoz davalarının tutuklu sanığı Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek`in dosyasının da ele alınması bekleniyor. Amiralliğe veya generalliğe terfi edemeyen subaylar, 31 yıl hizmet süresinin ardından emekliye sevk ediliyor. Çiçek`in TSK içindeki 31 yıllık hizmet süresi 30 Ağustos günü dolacak. Çiçek, tutuklu bulunduğu için rütbe bekleme süresini tamamlamasına rağmen tuğamiralliğe terfi edemeyecek.

43 TUTUKLU GENERAL VE AMİRAL VAR

YAŞ`ta Balyoz davası kapsamında yargılanan 43 amiral ve generalin 17`si de terfi sırasında. Ancak tutuklu oldukları için kanuna göre terfileri mümkün değil. Rütbe bekleme sürelerini de tamamladıklarından onlar için emekli edilmeleri bekleniyor. Rütbe bekleme süresini tamamlamayan diğer 26 amiral ve generalin aynı rütbede bekleyecekleri ifade edildi. 26 ismin TSK`yla ilişiğini kesmenin tek yolu YAŞ kararıyla ihraç edilmeleri. İhraç kararları YAŞ`ta oy çokluğuyla alınıyor.

Dünya Bülteni


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir